Hrvatska nastoji pomoći Hrvatima u BiH, moguća i nova konzularna predstavništva

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić primio je veleposlanicu Bosne i Hercegovine u RH Renatu Paškalj, s kojom je razgovarao o rješavanju pitanja statusa hrvatskoga naroda u BiH i euroatlantskom putu te zemlje kao i zemalja u okruženju, priopćeno je iz Hrvatskoga sabora.

Položaj Hrvata i njihova institucionalna ravnopravnost s drugim dvama narodima u Bosni i Hercegovini prvorazredno je nacionalno pitanje oko kojega je postignuto suglasje svih političkih snaga u RH, istaknuo je Brkić te dodao kako je briga o Hrvatima u BiH i ustavna obveza Hrvatske.

Kazao je kako Hrvatska nastoji na institucionalnoj razini, uključujući i buduće izmjene pojedinih zakona, poput Zakona o hrvatskom državljanstvu, Zakona o prebivalištu te izbornih zakona olakšati položaj Hrvata u BiH te uz značajniju pomoć gospodarskih subjekata Hrvatske pridonijeti stvaranju uvjeta za opstojnost i ostanak Hrvata u BiH.

Brkić je također naglasio važnost rješavanja pitanja nepovoljnih uvjeta glasovanja za Hrvate u BiH koji imaju pravo sudjelovati na hrvatskim nacionalnim izborima, pri čemu je istaknuo kako bi otvaranje novih konzularnih predstavništava u područjima gdje živi veliki broj Hrvata, poput Livna i Viteza, moglo pridonijeti rješavanju toga problema, prenosi Večernji.ba.

Sugovornici su se složili da je donošenje novoga izbornoga zakona u BiH važan korak u stvaranju uvjeta za postizanje institucionalne ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Potpredsjednik Brkić i veleposlanica Paškalj razmijenili su mišljenja i o aktualnoj situaciji u EU-u nakon Brexita, europskome putu Bosne i Hercegovine, kao i europskoj perspektivi zemalja u susjedstvu.

Veleposlanica Paškalj još je jednom zahvalila na pomoći koju Hrvatska pruža BiH te izrazila zadovoljstvo odličnom suradnjom.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • bogat nemoj te vise pomagati otkad pomazete narod se iseli –vise nAs je otislo od 96.godine nego u KOMUNIZMU OD 45 DO 90 GODINE

  • Bas je Brkic primjer ii uzor hrtvatima pogotovo mladima koji sa svojom zavrsenom diplomom odlaze vani ,a ostaju ovi kao i on s kupljenim diplomama i nitko im nista.
    Bas pravi primjer naseg drustva i slika nase tuzne svakodnevnice.

  • Nemoj nam ti Brkicu pomagati nisi dobar primjer u nikakvom pogledu.
    Di si god UPRO ZAJEBO SI NAS
    Nemojte nam pomagati casti ti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.