Hrvatska među 20 najljepših zemalja svijeta, Slovenci za 8 osam mjesta bolje plasirani

“Iskoristite svoje vrijeme na Zemlji”, slogan je Rough Guidesa, britanskog turističkog vodiča i referentnog izdavača, osnovanog 1982. godine.

Iz Rough Guidesa zamolili su nedavno korisnike svih svojih društvenih kanala i platformi na kojima je vodič dostupan da glasaju za najljepšu zemlju na svijetu. I glasovali su, u velikom broju, a među prvih, najljepših 20 zemalja, u kojima je najljepše iskorištavati svoje vrijeme na Zemlji, našla se i Hrvatska, i to na 19. mjestu, iza Norveške i ispred Vijetnama.

Za Hrvatsku se uz njezino 19. zauzeto mjesto kaže kako privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući povijesnim gradovima poput Dubrovnika i Splita, “a da ne spominjemo” – kako je to izrazio jedan pratitelj, “tu obalu” koja se proteže na više od 1700 kilometara.

Hrvatska služi svim vrstama turista: ima izvrsnu hranu i domaće vino, pješačke staze i rimske ruševine, elegantan shopping i termalna lječilišta. I sve to prije nego što u obzir uzmete jadranske otoke, od blistavog Hvara do opuštenog Raba. Voda je bistra i pogodna za kupanje, a iako su mnoge plaže stjenovite, možete se zabaviti obilazeći obalu čamcem, prenosi Slobodna Dalmacija.

U društvu najljepših našla se, i to bolje plasirana, na 11. mjestu plasirana Hrvatskoj susjedna zemlja, Slovenija, “mala, ali moćna”.

Prema ocjenama glasača, gradovi su bajkoviti, s kamenim ulicama i crvenim krovovima koji izgledaju kao da su stigli ravno iz Disneyeva filma. Krajolik je bogat i često prekriven borovim šumama kroz koje vijugaju biciklističke staze. “Tako posebnom” Sloveniju čine planine, šume, jezera, obala, stari gradovi, ljubazni ljudi i izvrsna hrana, ocijenjeno je.

A evo i popisa 20 najljepših (koji više od 50 posto drži Europa):

 1. Škotska
 2. Kanada
 3. Novi Zeland
 4. Italija
 5. Južna Afrika
 6. Indonezija
 7. Engleska
 8. Island
 9. Sjedinjene Američke Države
 10. Wales
 11. Slovenija
 12. Meksiko
 13. Indija
 14. Finska
 15. Švicarska
 16. Peru
 17. Norveška
 18. Irska
 19. Hrvatska
 20. Vijetnam

(www,jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.