Crna Gora: Školski policajac za sprječavanje nasilja među vršnjacima

Istraživanje iz crnogorskih učionica s kraja prošle godine  provedeno na oko 5.000 učenika, pokazalo je da djeca nasilje uglavnom ne prijavljuju roditeljima, nego se sama s time nose. Stoga, čini se, uvođenje školskog policajca bi moglo riješiti problem, makar kada su školska dvorišta u pitanju,

Profesorica engleskog jezika Tatjana Bojović smatra da bi to bila dobra odluka, navode tamošnje Vikend novine.

Ja sam u potpunosti za uvođenje školskog policajca, jer imamo različite situacije, bilo da su međusobno učenici u pitanju, njihov odnos ili opet roditelji koji, također, znaju biti jako nasilni, smatra Bojović.

U crnogorskom Ministarstvu prosvjete kažu da su oni samo jedna karika u lancu borbe protiv maloljetničkog nasilja, ali da se svakako, kako tvrde, vrlo odgovorno bave spomenutim pitanjem.

Stoga su formirali komisiju koja će se baviti suzbijanjem nasilja među vršnjacima u školama, pri čemu nije isključeno da će jedna od njenih odluka biti i uvođenje školskog policajca.

Hoće li one uključivati opremanje “najkritičnijih” škola video-nadzorom, aktiviranje zaštitara u školi ili neku drugu aktivnosti, odlučit će Komisija, koja će u sljedećih mjesec dana okvirno izaći sa prijedlogom, poručili su iz Ministarstva.

Za psihologinju Radmilu Stupar-Đurišić školski policajac je sjajno rješenje. Kaže da se tako vraća povjerenje u institucije i formira kvalitetan odnos prema instituciji.

Djeca su mala, ona ne razumiju pojmove i objašnjenje, ali kada vide stalno, svakog dana nekoga tko stoji tu fizički, oni se tada na pravi način uče što je institucija. Znaju kome se trebaju obrate, i ta institucija nije zastrašujuća za njih jer to je školski policajac, on je tu da čuva, da radi u svom najboljem interesu i da znaš da je tu i kome da se obratiš ukoliko si ugrožen, mišljenja je Stupar-Đurišić.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.