Hrvatska kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima.

Odgovor je to na smrtni slučaj 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako doznaje Index, pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima.

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstava, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koržinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fuchsa traži se da žurno imenuju predstavnike svojih ministarstava u radnu skupinu.

Kako je doznao Index, i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su na to da nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića.

Tragedija u Hrvatskoj: Dječak navodno popio litru energetskog pića pa se srušio i preminuo

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Koliko je njih nastradalo a da se nezna, neodgovorno je tako uopste prodavat djeci, trgovci neka maknu te gluposti.

  • kofein izaziva sužavanje/stezanje krvnih žila, te je srce primorano dodatno pumpati kako bi proizvelo dodatnu energiju. ovo bi se isto desilo da je momak popio 1l kave u komadu. ako će se zabranjivati maloljetnicima konzumiranje i prodaja energetskih, onda bi trebalo zabraniti im i kavu. isto sranje drugo pakovanje. ili da čekamo da i od kave netko umre?! kofein je isti u svim stvarima u koje se stavlja i ima isti učinak. njemački znanstvenici su prije 2 godine objavili i članak da je kava čak štetnija od energetskog napitka zbog količine kofeina u sebi.

    naravno sve je prihvatljivo dok je u granicama. na žalost radi jeftinije proizvodnje firme idu s većim pakiranjima. prvo bio energetski 0,250 ml pa digli 0,330 ml. onda izašao 0,500 ml i 0,550 ml da bi u zadnje dvije godine na tržište počelo izlaziti 1l limenke i boce.

    samo šta je važno napomenuti kod tih zabrana da će to kao i alkohol biti samo na papiru, a ne i u praksi. dođem u Konzum i dijete kupuje pivu u limenci bez da prodavačica postavi ikakvo pitanje. i piva je alkohol. nije velik postotak, ali je alkohol.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.