Tragedija u Hrvatskoj: Dječak navodno popio litru energetskog pića pa se srušio i preminuo

Uzaludni su bili napori liječnika pedijatrijskog hitnog prijema KBC-a Zagreb da prije desetak dana spase život trinaestogodišnjaka.

Dječak je dovezen u bolnicu u teškom stanju nakon što se iznenada srušio dok se utrkivao s prijateljima iz kvarta. Zatajilo mu je srce i pomoći nije bilo, a navodno je do tragedije došlo nakon što je dječak popio nešto više od litre energetskog pića, piše Jutarnji list.

Dječak je na nesreću imao kardiomiopatiju, odnosno bolest srčanog mišića koja ranije nije bila prepoznata pa je moguće da je velika količina kofeina i taurina u piću doprinijela ovoj tragediji. No, sa sigurnošću nismo mogli potvrditi tu povezanost, kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb inače dječji intenzivist.

Dodaje da je na žalost osnovna bolest kod dječaka bila kobna jer količina kofeina koju je popio ekvivalent je četiri espressa. To ne bi bilo toliko opasno da trinaestogodišnjak nije imao bolesno srce jer kardiopatija smanjuje rastezljivost srčanog mišića i otežano punjenje srčanih klijetki krvlju.

No, dr. Novak naglašava da energetska pića nisu zdrava ni za odrasle, a kamoli za djecu, i to ne samo zbog kofeina, već i zbog velike količine šećera. Kofein ubrzava srčane otkucaje pa je energetsko piće za već bolesno srce bilo, čini se, fatalno.

Do sad su energetska pića uglavnom bila razlog smrtnih ishoda kod mladih koji su ih na zabavama miješali s alkoholom što je dodatni rizik. Ovaj tragičan slučaj upozorenje je da ta pića nikako ne bi trebala biti dostupna djeci.

(www.jabuka.tv)