Hrvatska: Kad umirovljenici umru, država im s računa uzima mirovinu

Umro joj je otac, a država i banka su zaključile da novac koji je ostao na njegovom tekućem računu pripada državnom proračunu. Tako se ukratko može opisati slučaj hrvatske građanke Mirele Španjol Marković, uspješne poduzetnice koja se nedavno sukobila s hrvatskom birokracijom.

Sve će joj objasniti u HZMO-u

Mireli Španjol Marković u siječnju je preminuo otac. Ona, iako je imala punomoć, ni tada ni prije nije dizala njegovu mirovinu. Nakon provedene ostavinske rasprave došla je u banku zatvoriti njegov račun. U banci su joj rekli da je sav novac uplaćen u državni proračun i da ode u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te da će joj tamo sve objasniti. Nisu joj htjeli reći ni koliko je novca bilo na računu koji je naslijedila.

Kako je moguće da kad netko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od mirovine? Pa to je privatni račun i privatna imovina, i postoje zakonski nasljednici. Jutros dođem s pravomoćnim rješenjem nakon ostavinske da zatvorim račun, a u banci mi kažu da je novac vraćen u državni proračun!, napisala je Mirela Španjol Marković na Facebooku nakon čega smo je osobno kontaktirali.

Račun preminulog čovjeka je temeljito počišćen

Račun njenog pokojnog oca temeljito je počišćen. Na njemu je bilo nekoliko mirovina koje njen otac nije potrošio jer je dugo bolovao.

U Mirovinskom su mi rekli da mogu podnijeti zahtjev za isplatu novca na temelju rješenja ostavinske rasprave. Rekli su mi da je zakonski rok za povrat 60 dana, ali kako je novac isplaćen u Rijeci, na novac ću vjerojatno čekati dulje od zakonskog roka, prepričala nam je Mirela Španjol Marković što je čula u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

“Otkud državi pravo da uzima novac s nečijeg privatnog računa?”

Ukratko, novac njenog oca je završio u državnom proračunu, ona ne zna koliko novca je bilo na računu, a vratit će joj ga – kad im se svidi.

Nije mi jasno otkud državi pravo da uzima novac s nečijeg privatnog računa. Jasno mi je da ga blokiraju do završetka ostavinske rasprave, ali ne smiju ga uzimati, rekla je za Index Mirela Španjol Marković. Jednako kao što je uzela novac s privatnog tekućeg računa, država se mogla upisati na sve pokretnine i nekretnine pokojnika. Jednostavno – uzeti svu imovinu dok se nasljednici ne izbore za nju.

Račun se blokira do završetka ostavinske rasprave

Nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, kaže da je isplaćivanje novca s računa pokojnika nezakonito.

Račun se blokira do završetka ostavinske rasprave da netko ne bi njime raspolagao. Nakon toga se isplaćuje nasljednicima na njihove račune, rekao je Mrsić. Upit s pitanjem o ovom slučaju poslali smo i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ali do zaključenja ovog teksta samo nam je HZMO odgovorio.

U slučaju smrti korisnika mirovinskih primanja dospjela primanja pripadaju do zadnjeg dana u mjesecu u kojem je korisnik umro (čl. 95. ZOMO). Budući da se mirovina pokojniku ne može isplatiti, Zavod od banke i pošte zahtjeva povrat sredstava za mjesec u kojem je korisnik primanja umro te ih isplaćuje nasljedniku temeljem rješenja o nasljeđivanju. Intencija navedenog propisa je korištenje i preraspodjela mirovinskog primanja među nasljednicima, što ne bi bilo moguće ukoliko bi novac ostao na računu preminulog korisnika, rekli nam iz HZMO-a.

Jednom kad država odluči vratiti novac, nasljednicima se naplaćuje porez i prirez

No tu nije kraj petljavinama s imovinom pokojnika. Jednom kada država odluči vratiti novac na njega će nasljednicima naplatiti porez i prirez.

To Ministarstvo financija nasljednicima računa kao drugi dohodak i na njega obračunava poreze i prirez, objasnio je Mirando Mrsić umjesto Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija koji nisu odgovorili na naše upite.

Ne bi smjelo naplaćivati poreze u prvom nasljednom redu, ali tamo se više ne zna ni tko pije ni tko plaća, rekao je Mrsić.

Ako umirete, stavite novac pod madrac

Mirovine su već oporezovane ako prelaze određene iznose, ali Republika Hrvatska, nakon što je uzela novac koji joj ne pripada, na njega još jednom obračunava poreze.

Najkraće, poručuje vam da ste zaradili na smrti onih koje je već oporezovala. Na sreću, imate pravo na povrat poreza od dohotka od smrti, ako niste u istoj godini previše zaradili. Na kamate od toga što vam je država uzela novac, nemate pravo.

Najkraće moguće, država vam poručuje da, ako namjeravate umrijeti i ne želite oštetiti svoje nasljednike, podignite sav novac s računa i spremite ga pod madrac.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Hrvatska se mjesa u unutrasnje odnose BiH,a sama nije sposobna svoje dvoriste urediti,demografski egzodus je poprimio zastrasujuce razmjere,Slavonija poluprazna,pjevaju danas “ljepa nasa Irska “

  • Nažalost, u nekim stvarima poput ove o kojoj svjedočimo nevjerovatnom bezobrazluku, možemo zaključiti da je država Hrvatska, odnosno ne ona , nije kriva država nego nesposobna, korumpirana, pohlepna, gladna i iznad svega bešćutna hrvatska birokracija daleko ispod onih kriterija ljudskosti kojih se ni Bosna i Hercegovina ,i ovako nespretno ii nesretnood stranih upravljača ili bolje rečeno gubernatora u slučaju poput ovog postidjela i rekla NE.,to se kod nas ne može dogoditi.

  • A kad supružnik umre Pio-Mio smanji mirovinu 30% drugom suprugu ili supruzi!?
    A svugdje u normalnim državama isplaćuju obadvije mirovine iza smrti jednog supružnika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.