Hrvatska je hit: Kurz, Pahor i Orban ljetovat će na Jadranu – Jabuka.tv

Hrvatska je hit: Kurz, Pahor i Orban ljetovat će na Jadranu

Ukaže li se iznenada potreba, austrijski kancelar Sebastian Kurz mogao bi sazvati hitnu sjednicu Vlade u – Hrvatskoj. Brže bi skupio svoje ministre budući da velikih broj njih, kao i Kurz, svoj odmor – a neki i medeni mjesec – provode na hrvatskoj obali Jadrana.

Pahor nije bio samo 2009.

Austrijski kancelar najavio je kako će dio ljetovanja provesti u planinama, a tjedan dana na moru u Hrvatskoj.

Hrvatsku obalu kao najvjerojatnije ljetno odredište spominjao je i ministar infrastrukture i bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer.

Jadranskim morem jedri ministar obrazovanja Heinz Faßmann, a i ministar financija Hartwig Löger odmor provodi u Lijepoj Našoj.

Od svih ministara, Hrvatsku će posebno pamtiti ministar obrane Mario Kunasek. Sa suprugom Sabinom medeni mjesec, točnije medeni tjedan, provest će putujući kamperom po našoj obali. Medeni mjesec sa suprugom Anikó Lévai u Hrvatskoj je 1986. proveo i mađarski premijer Viktor Orbán.

Tradicionalno, svake godine njihova obitelj provede na našoj obali barem nekoliko dana. Političari iz susjedne Slovenije imaju radno ljeto i malo vremena za odmor dok traju pregovori za sastavljanje nove vlade, piše Večernji list.

No teško je zamisliti da uza sve to, predsjednik Borut Pahor ne provede barem koji dan u Hrvatskoj, u Sv. Ivanu kod Umaga, gdje roditelji njegove partnerice Tanje Pečar imaju vikendicu.

Do sada je odmor u Hrvatskoj propustio zbog napetih odnosa samo jednom, i to 2009.

Tad su odnosi bili jako zapetljani i počeli smo ih raščišćavati krajem srpnja s premijerkom Jadrankom Kosor. Tog srpnja nisam kročio preko granice jer su odnosi bili posebno napeti, kazao je Pahor.

Kako nam je ispričao, ne samo da voli plivati već voli i po najvećim vrućinama trčati Bujštinom.

Nakon loših izbornih rezultata, teško je ljeto za jednog najdugovječnijih slovenskih ministara Karla Erjavca.

Njegova supruga ima apartman u Karigadoru, nekoliko kilometara južnije od Pahorova Svetog Ivana, gdje će ministar vanjskih poslova na odlasku pokušati naći odmor. Od Slovaka u Hrvatskoj bi se, prema najavama, trebala odmarati ministrica unutarnjih poslova Denisa Saková i ministar okoliša László Sólymos.

Od Čeha, tu je bivši ministar obrazovanja Petr Fiala. Prije nekoliko godina njegov sunarodnjak, političar Viktor Paggio, izazvao je reakcije kad se, očito svjestan stereotipa, slikao u restoranu u Zadru, uz njega krigla piva, na stolu kruh, u rukama nož i – češka pašteta.

Večera u Hrvatskoj na češki način: dajte mi jedno točeno Karlovačko, kruh i paštetu imam sa sobom, napisao je ispod fotografije.

Prvi tjedan kolovoza je ono doba godine kad se čini da je cijela Europa na ljetnom odmoru. Samo što priča o tome tko od njih gdje ljetuje ove sezone ima i jedan pomalo misteriozan zaplet: njemačka kancelarka Angela Merkel nije se pridružila svome suprugu na njihovu tradicionalnom ljetnom odmoru u Južnom Tirolu u Italiji, gdje su proteklih desetak godina zajedno planinarili po Dolomitima, a mediji u Njemačkoj spekuliraju i nikako da pronađu objašnjenje zašto je to tako.

Kancelarkin suprug Joachim Sauer odsjeo je u hotelu u selu Sulden (na talijanskom: Solda), u kojem su uvijek zajedno odsjedali, ali ovaj put bez Merkel, samo u društvu svoga sina iz prvog braka.

Dok njemački mediji pišu o raznim teorijama – od moguće bračne krize preko objašnjenja da je uz bolesnu 90-godišnju majku pa čak do postojanja neke tajne državničke misije u koju je otišla Merkel i za koju će se saznati tek naknadno – kancelarkin ured za odnose s javnošću samo je dao objašnjenje da se Merkel odmara nekoliko dana.

Upomoć! Gdje je naša kancelarka, piše kölnski tabloid Express i nastavlja: Cijela republika je u potrazi za Angelom Merkel jer na godišnjem odmoru nije. Barem ne s mužem… Novinari Suddeutsche Zeitunga javili su da su je slučajno vidjeli kako šopingira u robnoj kući u Berlinu.

Pregovori na plaži

Još jedan ljetni zaplet zbio se kad je britanska premijerka Theresa May odlučila skratiti svoj ionako kratki (jednotjedni) ljetni odmor na obali talijanskog jezera Garda kako bi se pridružila Emmanuelu Macronu u ljetnoj rezidenciji francuskih predsjednika Fort de Brégançon.

Doduše, ne kako bi se francuskom predsjedniku Macronu pridružila u sunčanju na plaži i kupanju u Sredozemnom moru, nego kako bi s njime razgovarala o tome kako pregovore o Brexitu, koji se vode između Londona i Bruxellesa, pomaknuti s mrtve točke.

Pregovore uime 27 država članica EU vodi Michel Barnier, a May očajnički pokušava zaobići tog glavnog pregovarača i omekšati ga političkim dogovorom na višoj razini, no to joj baš i ne uspijeva, pa se možda nadala da su veće šanse da joj to uspije s Macronom na plaži. Ali nije.

Nakon povratka u London, britanska premijerka planira kasnije provesti dva tjedna na odmoru u Švicarskoj.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.