Hrvatska ipak kupuje francuske avione

Kako je i najavljeno, na Dan Hrvatskih oružanih snaga doznali smo za kupovinu kojeg tipa borbenog zrakoplova se odlučila država. Vlada je odlučila prihvatiti francusku ponudu.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Na sjednici vlade danas je konačno objavljeno koje će borbene avione Hrvatska nabaviti i time, kako je rekao premijer Plenković, “promijeniti stratešku snagu zemlje”.

Novim avionima osigurat ćemo zaštitu, steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na razinu kakvu nikad nismo imali, rekao je Plenković.

Ovo je najveća investicija u Hrvatske oružane snage, najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana, stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najveći jamac mira. Time stvaramo preduvjete za stabilan i siguran razvoj Hrvatske. A to nam je važnije nego ikada. Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje Hrvatska će postati i atraktivnija za strane ulagače jer će se povećati razina sigurnosti za njihova ulaganja, rekao je Plenković.

Banožić: Partnerstvo s državom, a ne s proizvođačem aviona

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je današnja odluka, s obzirom na ukupnu vrijednost projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, najveći iskorak u razvoju sposobnosti od 90-ih godina i najveća investicija u Oružanim snagama RH.

Banožić je istaknuo da će se uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije u operativnu uporabu očuvati i povećati trenutne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente zrakoplovstva te će se značajno povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

Hrvatska kao članica NATO-a ima obvezu ulagati u vlastite obrambene sposobnosti izdvajanjem u obrambeni proračun i dijelom koje se odnosi na opremanje i modernizaciju, rekao je.

Ovim aranžmanom Hrvatska pokazuje kako je odlučna u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti kojima će prije svega kroz odvraćanje pridonijeti sigurnosti i obrani države, ali isto tako i NATO-a i EU, dodao je, piše Index.hr.

Podsjetivši na tijek procesa nabave aviona, ministar je naveo da je utvrđena nužnost partnerstva s državom, a ne sa proizvođačem aviona, kroz ostvarivanje projekta na razini vlada.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.