Hrvatska i Srbija mnogo jače, BiH 98 posto vojnoga proračuna troši na plaće

Zanimljivo je koliko zemlje regije troše na oružane snage u odnosu na našu zemlju. Za početak – dovoljno govori podatak da Hrvatska izdvaja četiri puta više od BiH. I dok Hrvatska i Srbija veliki dio proračuna planiraju za modernizaciju vojske, BiH 98 posto vojnoga proračuna potroši na plaće zaposlenih, donosi N1.

Dok traju rasprave unutar BiH, vojske susjednih zemalja ulažu veliki novac u razvoj i modernizaciju vojske. To se može vidjeti iz službenih podataka. Bosna i Hercegovina godišnje u Oružane snage uloži 290 milijuna maraka, od čega 98 posto odlazi na plaće zaposlenih.

Prema nedavno usvojenom Pregledu obrane, BiH ima 9.200 pripadnika vojske. Ako to uporedimo s vojskom Srbije, dobijemo sljedeće podatke: godišnji vojni proračun Srbije iznosi 950 milijuna maraka, od čega na plaće ide nešto manje od 74 milijuna. Vojska Srbije, prema podacima iz Bijele knjige, broji 28.000 vojnika. I još ulaže u vojno zrakoplovstvo.

Istodobno, susjedna Hrvatska godišnje na vojsku potroši milijardu i 100 milijuna maraka, što je četiri puta više u odnosu na BiH. Ali s jednom razlikom, Hrvatska na plaće zaposlenih troši tek 60 posto, u odnosu na bosansko-hercegovačkih 98 posto. Hrvatska vojska broji skoro 15 tisuća pripadnika.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.