Hrvatska i Slovenija prednjače s plaćama u zemljama regije, BiH ispred Srbije

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Albaniji i Srbiji.

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenskog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji iznosi 1.108 eura. Istovremeno, to je jedina plaća u zemljama u regiji koja premašuje “magični iznos” od 1.000 eura.

Prosječna plaća u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih zarada u skoro svim zemljama regije, isključujući Hrvatsku.

Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Europske unije iz regije, u kojoj, kako pokazuju službeni podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća iznosi 6.470 kuna, odnosno 873,9 eura.

Potom slijedi Crna Gora u kojoj je, prema službenim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u srpnju 2019. godine iznosila 511 eura.

Najniže prosječne plaće u regiji su zabilježene u Makedoniji i Albaniji, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina malo iznad njih po pitanju novčanih primanja građana.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za drugi kvartal 2019. godine iznosila je 918 KM, ili 469,3 eura.

Prema tome, prosječna plata u BiH je trenutno za oko 638 eura manja nego u Sloveniji, zemlji u kojoj radnici primaju najvišu prosječnu plaću na Balkanu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plaća u Srbiji u lipnju ove godine iznosila je 53.633 dinara, ili 454,7 eura.

Posljednji dostupni podaci Instituta za statistiku Albanije pokazuju da prosječna neto plaća u toj zemlji iznosi 51.531 albanski lek, odnosno 423,1 eura, prenosi Radiosarajevo.ba.

I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u lipnju ove godine iznosila 25.205 denara ili 409,8 eura.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Glup si, regija je normalan izraz za veću skupinu zemalja u okruženju, a isto tako imaš posebne zemljopisne regije u svakoj državi, srpski ili bosanski izraz bio bi region. .. a sad druga stvar što ti nisi nešto naročito pismen i nemaš blage veze o zemljopisu plus još haluciniraš da će netko obnoviti Jugoslaviju na svaku glupost

 • Ako je prosječna plaća u BiH 918 KM zašto profesori, većina djelatnika na proračunu i skoro svi radnici u privatnika nemaju ni prosječnu plaću???!
  Zato što mnogi na Proračunima imaju 3000-8000 KM plaću i više a velik je broj takvih od federacije do općine i Županije
  I zato je prosjek 918 KM.
  Umirovljenici sa 40 staža imaju 450 KM mirovinu
  ( pola prosječne plaće) a nezaposleni se ni ne broje.

 • Od ukupnog broj zaposelnih jedna trećina je u javnom sektoru i većinom imaju minimalno ovu plaću. Jedna trećina u privatnom sektoru ima također pvu plaću. Problem je druga trećina u privatnom sekotru a najveći problem je broj nezaposelnih, skupa potrošačka korpa te i dalje niska prosječna plaća. Kad se pogleda potrošačka korpa ispada da trebaš tri prosječne plaće zaraditi.

 • Za „ gosta“ :: glup sam u zato pitam! Pitam pametne ljude , a ne tokmaka tebe!! MENE CUDI DA SE MI HRVATI UPOREDJUJEMO UVIK SA NEKIM!!! KAKO JE U CESKOJ?? Odgovori??? Koja se rjec koristila prije za regiju??

  • Uspoređuj se ti s kime oćeš ili nemoj, ali malo prouči zemljopis ništa drugo i šta taj pojam znači, ne možeš u našu regiju svrstati ni češku ni francusku…Česi bi za svoju regiju svrstali, Poljake, Slovake, Austrijance Mađare itd. Francuzi bi se svrstali s jedne strane u mediteranske zemlje sa Španjolcima Portugalcima, Talijanima…a s druge strane sa Nizozemcima, Nijemcima, Belgijancima. Pa neka tebi bode oči, evo kako bi ti to nazvao kolika je plaća u tvojoj državi i državama u okruženju, prosvijetli me odmah…s takvom pameti treba ti dodijeliti počasni doktorat umjesto Čoviću 😉

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.