Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Od danas i u svjetskim razmjerima, hrvatska je punoljetna država. Slavimo 21. godišnjicu neovisnosti.

8. listopada 1991. godine Sabor je utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ i da ne priznaje niti jedan pravni akt bivše federacije koja više kao takva ne postoji. Ta je odluka donesena nakon isteka tromjesečnog moratorija na ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti donesene 25. lipnja.

Banski dvori kao simbol državnosti

Na temelju Brijunske deklaracije, a na zahtjev Europske zajednice, stupanje na snagu odluke odgođeno je za tri mjeseca kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Na dan isteka moratorija, 7. listopada, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

“Banski dvori su bili, ali i ostat će simbol hrvatske državnosti”, kazao je Tuđman.

U strahu od mogućih novih napada, dan poslije, povijesna saborska sjednica održana je u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici.

Skinuli smo teški mlinski kamen

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, zaključeno je na sjednici.

Jednoglasno zbogom Jugoslaviji izrečeno je pod predsjedanjem Vladimira Šeksa.

“Skinuli smo teški mlinski kamen koji je visio i koji nas je ovijao i vukao 70 i više godina u ponor”, istaknuo je Šeks.

Ne znaju što se slavi

U znak sjećanja na pokušaj atentata na prvog hrvatskog predsjednika prošle je godine, na 20. obljetnicu, otkrivena spomen ploča. Okupili su se tada članovi Vlade nacionalnog jedinstva na čelu s Franjom Gregurićem.

“Jasno da se pukom srećom dogodilo to da su oni možda desetak ranije otišli iz tih prostorija koje su stvarno izgledale užasno ako pogledate slike”, naglasio je Gregurić.

U našoj zemlji, za razliku od nekih obilježavanja u svijetu, i ne bi se baš moglo zaključiti da se nešto slavi.

“Premalo važnosti dajemo onome što imamo. U početku smo imali obješene zastave, sada nemamo ništa. To bi na svakoj kući trebala biti obješena zastava”, kažu građani.

Brojni još uvijek ne znaju što se danas slavi.

Jesmo li željeli ovakvu državu

“Znam. Dan Sabora. Ne bih znala. A jeste me našli. Bilo je važno da sam ja znala jel radi plac ili ne. Prvi Sabor u podrumu INA-ine zgrade. Samostalnost Hrvatske i odvajanje od bivše Jugoslavije”, rekli su nam građani.

Bio je to početak stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske.

“Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska”, naglasio je predsjednik Tuđman.

Danas imamo državu, samo je pitanje je li onakva kakvu smo željeli.

Bandić pozvao Zagrepčane da istaknu hrvatske zastave

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sugrađane da se na pročelja istaknu hrvatske zastave.

“Ne smijemo nikada, ma koliko bili opterećeni sadašnjošću, zaboraviti one koji su za naš uspjeh, za stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske – najzaslužniji, na naše branitelje. Budimo ponosni na ono što smo zajedno ostvarili, a vrijednosti koje su nas tada nosile i bez kojih uspjeh ne bi bio moguć; zajedništvo, solidarnost, hrabrost i neizmjerno htijenje i danas, uz potencijale koje kao zemlja imamo, uz rad, znanje i kreativnost koje treba još više promicati, putokaz su za stvaranje ugodnog okružja za život u demokratskoj, slobodnoj, samostalnoj i europskoj Hrvatskoj”, stoji u čestitci gradonačelnika Bandića. (Index.hr)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.