Hrvati razočarani ukinutom presudom za pokolj civila u Uzdolu

Hrvati u BiH doživjeli su još jedno razočaranje pravosudnim sustavom i odnosom prema tematici ratnih zločina – presuda za ratni zločin nad Hrvatima u Uzdolu odlukom Suda BiH poništena je.

Naime, Žalbeno vijeće Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi Tužiteljstva BiH i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, donijelo je rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice optuženog Envera Buze te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30. rujna 2019. i određeno održavanje pretresa pred vijećem Žalbenog odjela.

Prvostupanjskom presudom od 30. rujna 2019. godine optuženi Enver Buza proglašen je krivim što je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi s člankom 30. istog Zakona. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, priopćeno je iz Suda BiH.

Buza je prvostupanjskom presudom, koja je sada ukinuta, bio proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila. U optužnici i tijekom prvostupanjskog postupka navedeno je kako su pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči te na okrutan način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Reakcije na ukidanje presude pokazale su svu razočaranost Hrvata u BiH odnosom institucija prema hrvatskim žrtvama. Hrvati Uzdola, ali praktički i cijele BiH, traže žurno očitovanje domaćih i međunarodnih predstavnika na ovaj potez.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., upitao se je li ovo poruka Hrvatima da za njih nema pravde u ovoj državi.

Tražim žurnu reakciju od pravnih i političkih subjekata koji predstavljaju Hrvate u BiH, ali i međunarodnu zajednicu da ne prave farse od ovakvih slučajeva, nego da postupaju po pravu i pravdi za ovaj i sve druge zločine jednako, naglasio je Cvitanović, prenosi Večernji list.

Svjedočenja stanovnika Uzdola, kao i svjedoka zločina, objavljivana su na stranici Detektor.ba. Jedan od tada malodobnih civila ispričao je pak kako je svjedočio trenutku kada su mu pripadnici Armije BiH nakon zarobljavanja ubili majku, brata i sestru.

Čula se pucnjava i vidio sam kako moji padaju. Vidio sam da pucaju iz neposredne blizine, prisjetio se svjedok.

Jedna od svjedokinja opisala je trenutak kada je započeo napad Armije.

Vidjela sam nepoznatu vojsku kako ide iz smjera Zelenika prema Raičima. Čula sam pucnjavu (…) Vidjela sam za nekoliko minuta da nema sestre. Čula sam pucanje na gornjem katu. Nije mi bilo jasno dok se nisam popela. Vidim mrtvu sestru, i gori. Bomba je bačena i kuća iznutra gori, navela je svjedokinja.

Kada će biti zakazano novo suđenje, ostaje za vidjeti.

Ukinuta presuda krvniku Hrvata Uzdola

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Ne bih rekao!
  Ne mogu se deset puta razočarati u nešto ili nekog.
  Stvar je u BiH odavno jasna. Ništa više ne može razočarati niti iznenaditi.
  Nažalost.

 • Ako procitate cijeli tekst vidjet cete da je ovo sve politika koju portal podrzava. Odluka je ocito ukinuta iz procesnih gresaka a to ne znaci da je netko kriv ili nije. Procesne greske se dogadaju zato i postoje zalbe. Prema tome i izjava i tekst su smjesni.

 • Šerijat je na pomolu.Pas im j.mater.
  Bit ce ovdje problemos .Misle da to mogu.Grdno se varaju jer Z.Herc nikada nitko nije pokorio pa nece ni ovi bez sapuna.

 • Zbog mog komentara koji slijedi u tekstu optužit će te me da sam balija … A NISAM !!!!!!
  Tko je, što je,i koga predstavlja Josip Grubeša,inače rođen u Prozoru????Ministar pravde.
  Iz koje jebene stranke i grupacije,točnije interesne skupine dolazi???? Iz HDZ-a !!!!!
  Tko je bio prije njega?
  Bariša Čolak sa Dužica općina Široki Brijeg

  Muslimani nas Hrvate mrze,to nije sporno,ali za ovakve stvari isključivi krivac su Hrvati,jer čuvaju svoje lopovske pozicije tako da ne mogu pričat o ničemu što je bitno i što traži procese protiv islamističkih generala!

  Ubojstvo generala Vlade Šantića
  Ubojstvo Joze Leotara
  Ubojstov policajaca HRVATSKE nacionalnosti u Travniku Ante Valjana i Perice Bilića
  Ubojstvo Joze Kafadara bogatog čovjeka povratnika u Travnički kraj
  Ubojstva povratnika u Turbetu
  Ubojstvo obitelji Anđelić u Kostajnici kraj Konjica
  Ubojstvo staraca u selu Ratanj između Kraljeve SUtjeske i Vareša
  Ovo su ubojstva nakon domovinskog oslobodilačkog rata
  Šta ste radili po ovom pitanju hadezovci,šta ste blokirali,šta ste priprijetili ????
  NIŠTA KAO ŠTO STE I VI JEDNO VELIKO NIŠTA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.