Hrvati nisu pokazali interes za Oružane snage BiH

Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama BiH, raspisan za ukupno 500 mjesta, a koji je zatvoren 25. travnja, prijavile su se 874 osobe, kandidati za posao u početnom činu vojnika.

Načelnik Odjeljenja za regrutiranje, zadržavanje u službi i rezervne snage Uprave za osoblje Zajedničkog stožera OS BiH pukovnik Enes Sačić ocijenio je u razgovoru za Fenu kako je odziv na spomenuti oglas u očekivanim okvirima, s obzirom na unutarnje i međunarodne okolnosti, te širok pristup tržištu rada.

Međutim, struktura kandidata po komponentama O SBiH, odnosno u pogledu zastupljenosti naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih) nije ravnomjerna, te se bilježi manjak kandidata za popunu pozicija iz reda hrvatskog naroda.

Od ukupnog broja prijavljenih (874), 478 aplikacija kandidata i kandidatkinja je iz reda bošnjačkog naroda za 201 mjesto. Iz reda srpskog naroda imamo 341 prijavu za 88 mjesta koje su oglasom otvorene. Nažalost, imamo samo 52 aplikacije za 207 mjesta iz reda hrvatskog naroda, dok je iz reda Ostalih apliciralo troje kandidata za četiri predviđena mjesta, precizirao je pukovnik Sačić, odgovarajući na upit u vezi sa strukturom prispjelih prijava.

Najavio je, istovremeno, da će zainteresirani kandidati i kandidatkinje za PVS moći aplicirati na ponovni javni oglas, koji će biti raspisan do kraja ovog mjeseca.

Kada se radi o etničkoj strukturi/zastupljenosti, ističe kako će biti potencirana popuna pozicija iz reda hrvatskog naroda, te da će ti kandidati imati lakši pristup s obzirom na više otvorenih pozicija.

Enes Sačić (Foto: Fena)

Na upit o tome što bi mogli biti razlozi slabijem odzivu kandidata za PVS iz reda hrvatskog naroda, Sačić navodi kako je to u prvom redu otvorenost granica, uključujući posjedovanje dvojnog državljanstva, odnosno širi pristup tržištima rada trećih zemalja, prvenstveno, zemalja Europske unije, a o čemu svjedoči sve izraženi trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, izražava očekivanje da bi poboljšanje stanja u pogledu socijalnog statusa pripadnika OSBiH moglo doprinijeti većoj zainteresiranosti za vojni poziv.

Mišljenja je kako se zapravo radi o svojevrsnoj ”demografskoj slici” aktualnog stanja u Bosni i Hercegovini, a koja se ne reflektira samo na OS BiH, nego i na brojne druge oblasti i branše.

Mi bilježimo veliki broj poziva svakodnevno i oni se uglavnom odnose na ekonomski segment, odnosno pitanja o visini vojničke plaće, slobodnog vremena i određenih benefita, pojašnjava Sačić.

U tom kontekstu, naglašava kako je mladim vojnicima. koji u sustav OS BiH stupe s četverogodišnjom srednjom školom, otvorena mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri, što znači da već nakon prvog ugovora mogu aplicirati za dočasnika ili, ukoliko imaju visoku stručnu spremu, mogu postati časnici OS BiH.

Budući da veliki broj kandidata pripada kategoriji mlađe životne dobi (od 18 do 22 godine), oni su čak i u tijeku prvog ugovornog razdoblja u prilici aplicirati za školovanje na nekoj od vojnih akademija, s obzirom na to da MO i OS BiH u tom pogledu imaju uspostavljenu bilateralnu suradnju s deset država EU i okruženja, što može predstavljati dodatni motivacijski faktor za potencijalne kandidate.

Vojnici iz BiH 21. put hodočaste u Lourdes

O spomenutim mogućnostima, između ostalog, svjedoči i nedavni interni oglas za 70 dočasničkih mjesta za što su bili u prilici aplicirati vojnici iz aktivnog sastava OS BiH, a kako je planirano, slijede još jedan takav interni oglas, kao i prijem kandidata koji iz civilstva apliciraju za časničke pozicije u OS.

Po riječima Feninog sugovornika, radi se na relaksiranju procesa prijema i inkorporiranju određenih proceduralnih olakšica, uključujući nove elemente, odnosno smanjenje ili odbacivanje eliminacijskih pragova, a čemu će, kako se očekuje, doprinijeti i započete izmjene zakonskih i podzakonskih akata.

U kontekstu provođenja javnog oglasa za vojnike, pukovnik Sačić podsjeća da slijedi selekcija kandidata, potom test/provjera fizičke spremnosti (sklekovi, trbušnjaci, trčanje na 3.200 metara), nakon čega će biti obavljen intervju s kandidatima, a po utvrđivanju rang listi slijedi upućivanje na liječnički pregled.

Sljedeća faza podrazumijeva upućivanje na obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazarić, koja je uslijed aktualne financijske situacije i neusvajanja proračuna skraćena na devet tjedana.

U procesu obnavljanja i kadrovske popune upražnjenih formacijskih mjesta u tekućoj godini planiran je prijem dvije klase vojnika svih komponenti OS BiH – vidova, rodova, službi borbene podrške, odnosno prijem kandidata za popunu ukupno 500 mjesta, navodi Sačić.

Kako je planirano, prijem prve sljedeće klase OS BiH bit će realiziran polovinom kolovoza, a druge krajem ove godine.

Nastavljamo kontinuirano raditi na obnavljanu i popuni OS BiH bez obzira na aktualne poteškoće i ograničenja, jer ljudi su najveći kapital i najvažniji resurs. MO i OS BiH maksimalno su angažirani u tom pravcu i uvjeren sam da ćemo i u ovoj godini ostvariti planirane aktivnosti, poručio je pukovnik Sačić u razgovoru za Fenu.

(www.jabuka.tv)16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.