Ivica Osim pokopan uz pjesmu ”Grbavica”

Legenda bosanskohercegovačkog nogometa Ivica Osim pokopana je u subotu na Gradskom groblju “Bare” u Sarajevu.

Osimovom sprovodu nazočili su članovi obitelji, prijatelji, nogometne i sportske legende, predstavnici javnog i političkog života BiH, te tisučće građana Sarajeva koji su željeli legendarnom ”Štrausu sa Grbavice” odati posljednju počast.

Osim je sahranjen u “Aleji velikana” groblja “Bare”. Prethodno je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana komemoracija velikanu bh. sporta.

Rođeni Sarajlija Ivica Osim (1941.) nogometnu karijeru počeo je u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak “Straus sa Grbavice”.

U prosincu 1968. godine prelazi u nizozemski FC Zwolle, međutim zbog ozljede koljena tamo ostaje samo tri mjeseca, te se ponovno vraća u FK Željezničar, gdje ostaje do 1970. godine kada prelazi u francuski RC Strasbourg. U Francuskoj je nosio još dresove Sedana i Valenciennesa.

Nakon završene igračke karijere vrlo se uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još izbornik reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao izbornik Japana.

Za vrijeme svog boravka u Japanu stekao je veliku popularnost među Japancima. 2005. godine u Japanu je izašla knjiga pod nazivom “Riječi Osima” u kojoj su bili napisani citati Ivice Osima.

Knjiga je prodana u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseller.

Ivica Osim umro je u Grazu 1. svibnja.

(Fena)