Hrvati mogu u Ameriku bez vize

Sjedinjene Američke Države ukidaju vize za hrvatske državljane i to najkasnije do 1. prosinca 2021. godine.

Najavio je to u utorak američki ministar za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas, a informacija o tome objavljena je na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Danas je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem J. Blinkenom, imenovao Hrvatsku novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP).

Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize.

Određivanje Hrvatske kao sudionika VWP-a važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske, stoji na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti, piše Index.hr.

Današnje imenovanje Hrvatske novim sudionikom Programa za ukidanje viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge uvjete i veselim se nastavku naše bliske suradnje oko ključnih prioriteta, rekao je Alejandro N. Mayorkas.

VWP je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo između SAD-a i određenih zemalja koje omogućuje međunarodna poslovna ili turistička putovanja u SAD bez vize do 90 dana.

Kako se navodi, da bi sudjelovala u VWP-u, država mora stalno ispunjavati zahtjeve vezane za borbu protiv terorizma, provođenje zakona, provedbu useljeništva, sigurnost dokumenata i upravljanje granicom. Ti zahtjevi uključuju postotak odbijanja neimigrantskih viza ispod tri posto, izdavanje sigurnih putnih isprava i blisku suradnju s američkim tijelima za provedbu zakona i protuterorizam.

ESTA ovlaštenja općenito vrijede dvije godine. Putnici s važećim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti svoju vizu za putovanje u SAD. Za više informacija o ESTA aplikacijama posjetite web stranicu CBP ESTA, stoji u obavijesti na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

(www.jabuka.tv | Foto: Borna Filić/Pixsell)

9 komentara

  • Zabranili nam u RH i na 12 h a pricaju o SAD bez viza. Sad je viza Covid pasos. Pelcuj se i putuj. Ameri pred bankrotom, sto bi isli tamo od ove ljepote… Cim su hrvatima to dozvolili znaci nije fobro… Molimo Plenkija da hrvatima sa hrv drzavljanstvom dozvoli ulaz u RH bar na 12 h, bez pelca i viza… hvala Plenki

    • Zasto ti nece zabraniti ulaz u HR, HR je EU, drzavna granica postoji i to ubrzo Schengen, a ti zivis u BiH, dzaba sto patis da je ovo HR – nije. Normalno da se trebas ”pelcovati”, ili sjedi gdje jesi ako ti ne valja, nemoj nigdje ici ni kretati se i cao, izbor je tvoj.

  • Super, čim skupim malo lovice, eto mene u Veliku Jabuku jer ne moš danas nikom od sramote reči kako nisi bio priko Velike Bare..
    Ako bude sriće ,kako kažu naše stare i one još malo starije žene i bake možda negdi usput sritnem ili barem zraknem milogledom Jožu Bajdu i s tim se malkice pohvalim na nekoj od bezbrojnih društveno”korisnih” mreža!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.