Hrvat novi glavni šef dizajna marke BMW

Hrvat Domagoj Đukec novi je glavni šef dizajna marke BMW.

Već dobro poznati hrvatski dizajner automobila koji od 2010. godine radi u BMW-u, prvo kao šef dizajna eksterijera pa glavni dizajner ekološke “i” game i sportskog “M” odjela, sada je postao prvo ime dizajna uglednog i luksuznog bavarskog proizvođača.

Đukec se rodio u Frankfurtu 1975. godine, u obitelji hrvatskih emigranata, otac mu je porijeklom iz Koprivnice i Hvara, a majka iz Šenkovca pokraj Čakovca. Đukec je odrastao u Njemačkoj i već ga je na studiju dizajna u njemačkom Pforzheimu zamijetio BMW i htio ga zaposliti. Ali, izabrao je dizajnerski studio Volkswagena u Barceloni u kojem je radio od 1998. do 2001. kada prelazi u Citroën , u kojem se potpuno afirmirao, piše Vecernji.hr.

Između ostalog, dizajnirao je Citroën C4 Coupe, kao i vrlo uspjeli redizajn limuzine C5. A onda je stigao poziv iz BMW-a i to najviše zbog toga što se bavarski proizvođač odlučio preorijentirati i na vozila s prednjim pogonom, a Đukec je u dizajnu takvih automobila imao mnogo iskustva. U intervjuu 2014. Đukec je rekao kako je ispravno odlučio što kao početnik nije stigao u BMW “jer se često događa da se mladi dizajneri utope u masi ako stignu u tako veliku kompaniju”. Đukec je između ostalog u BMW-u potpisao dizajn Serije 2 Active Tourera i Serije 7.

Uz promjenu funkcije Domagoja Đukeca, stigla je i promjena pozicije Jozefa Kabana (autor Škode Octavije i Kodiaqa), dosadašnjeg voditelja Odjela dizajna za ključne modele marke BMW, koji je sada preuzeo Odjel dizajna marke Rolls-Royce.

Reorganizacija Odjela za dizajn BMW grupe znak je naše buduće orijentacije. Nova struktura osigurat će veću učinkovitost, brzinu i agilnost u procesu kreiranja dizajna. Nove odgovornosti će odrediti smjer dizajna za pojedinačne marke i uskladiti ih s budućim zahtjevima, izjavio je prvi čovjek Odjela za dizajn BMW grupe, Adrian van Hooydonk.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.