HRT prikazuje dokumentarac o pjesniku Veselku Koromanu – Jabuka.tv

HRT prikazuje dokumentarac o pjesniku Veselku Koromanu

Na Trećem programu HRT-a (HRT3) u srijedu, 7. travnja s početkom u 20:59 sati bit će prikazan dokumentarni film “Stariji od vremena” koji tematizira lik i djelo Veselka Koroma, velikana hrvatskog pjesništva.

Dokumentarni film o pjesniku Veselku Koromanu, putopiscu, esejistu, književnom povjesničaru i kritičaru, čovjeku koji je još za života svoje ime urezao u poetski panteon, prenosi Dnevnik.ba.

Film je snimljen u više gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske: od kršnih eksterijera rodnih pjesnikovih Radišića kod Ljubuškog, preko Mostara, gdje je stekao srednjoškolsko obrazovanje, do Sarajeva, u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka te Zagreba, gdje su objavljene neke od njegovih najglasovitijih zbirki pjesama.

Pjesme u filmu govori nacionalni prvak Drame HNK-a Zagreb Dragan Despot, a snimljene su na lokalitetu Mogorjela kod Čapljine. O pjesnikovom poetskom univerzumu, njegovom gotovo do savršenstva izbrušenom stihu, filozofskim i lirskim referencama, govore Petar Gudelj, Ante Stamać, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Slobodan Prosperov Novak i Tonko Maroević.

Film je autorski projekt Josipa Blaževića, Ivana Vukoje i Dragana Komadine, a scenarij za film napisao je dr. Miroslav Palameta, ugledni profesor povijesti književnosti sa Sveučilišta u Splitu i Mostaru, čime je cijeli projekt dobio književnopovijesni i kritički legitimitet.

Inače, Veselko Koroman isti dan proslavlja 87. rođendan.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.