HRS: Vodstvo Sveučilišta mora poštovati autonomiju i statut te institucije

Nakon što je vodstvo Sveučilišta u Mostaru dalo javnu potporu kandidatima ispred Hrvatskog narodnog sabora BiH na svim razinama vlasti te Draganu Čoviću kao kandidatu za člana predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda, stigla je i prva reakcija na ovakav potez vodstva Sveučilišta.

Priopćenjem su reagirali iz Hrvatske republikanske stranke (HRS), u kojem ističu kako je ovakav potez vodstva Sveučilišta, u najmanju ruku neprimjeren te je protivan Statutu i autonomiji te institucije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ne samo da je neprimjereno i sramotno da “vodstvo Sveučilišta, na čelu sa Rektorom Zoranom Tomićem podržava kandidatsku listu HDZ-a BiH“, nego je to i protivno Statutu samog Sveučilišta. Umjesto potenciranja kritičko-znanstvenog dijaloga, ovim činom Sveučilište se vratilo u vrijeme socijalizma: vrijeme promoviranja unaprijed diktiranih, dovršenih i dogmatskih istina.

Misija Sveučilišta, općenito, je obrazovanje kritičkog i slobodnog promišljanja o društvu, znanstvenim problemima, imajući u fokusu javni interes i razvoj ljudskog potencijala. Sveučilište mora biti prostor kreiranja ideja i otkrića za dobro ne samo okruženja u kojem živi, nego svijeta općenito. Sve to poštujući pravila znanstvenog istraživanja i slobodu misli.

Sami Statut Sveučilišta u Mostaru kaže kako je “Sveučilište neovisno o bilo kakvom političkom, religijskom ili drugom utjecaju”, kako “djeluje na temeljnom načelu autonomije Sveučilišta kojim se štiti sloboda znanstvenog istraživanja, koja uključuje njegovu punu odgovornost prema društvenoj zajednici”.

Podrška “Sveučilišta kandidatima HNS-a za sve razine vlasti” ne samo, da je, dakle, protivna Statutu Sveučilišta, nego ide protiv same prirode Sveučilišta. To nije ništa drugo nego vraćanje u socijalistička vremena kada Sveučilište nije služilo istraživanju i kritičkom razmišljanju, nego diktatu istina, ukalupljenih u komunističke ideološke okvire.

Toliko se duboko u 21. stoljeću zaglibilo u te okvire, da se prelako prešlo preko činjenice kako Rektor jednog Sveučilišta koordinira i vodi kampanju jedne političke stranke i kako je velika većina vodstva akademske zajednice uključena u političku promociju. Kakav primjer dajete studentima Sveučilišta? Je li to učenje kritičkog propitivanja stvarnosti?

Sveučilište u Mostaru je jedna od temeljnih institucija, simbola nacionalnog opstanka Hrvata u BiH, a na ovaj način se degradira na karikaturne razine. Zašto se Rektor i “vodstvo Sveučilišta”, kad već podržavaju vodeću partiju, kod te iste partije ne usprotive najezdi privatnih visoko obrazovnih institucija gdje se diploma može kupiti novcem?

Zašto se Rektor i “vodstvo Sveučilišta” ne usprotive kršenju Zakona i degradiranju te institucije prigodom zapošljavanja, kada se, pored diplome, traži pismeni ispit znanja u cilju namještanja radnog mjesta podobnim u javnim institucijama gdje to Zakonom nije propisano? Mogli bi danima postavljati pitanja propusta vodstva Sveučilišta.

Poštovani Rektore i “vodstvo Sveučilišta”, vaša misija nije i ne može biti podrška jednoj političkoj partiji (ne postoje kandidati liste HNS-a, jer ne postoji lista HNS-a. Postoji lista HDZ-a BiH koja je protupravno i licemjerno prisvojila ime HNS-a za potrebe političke kampanje), vaša misija je educirati studente i mlade da sami spoznaju pojmove legitimiteta i konstitutivnosti koje nam žele ukinuti.

Da sami spoznaju što je to neravnopravnost i u čemu se ogleda. Ne samo da je to vaša misija, nego i obveza i posao. Ako to oni sami ne znaju, uzalud vam je naslikavanje sa stranačkim plakatima, jer vaš posao nije afirmacija stranačke politike i partijske ideologije kao znanstvene istine.

Poštujte Statut i misiju institucije koju predstavljate!, stoji u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru iskazalo potporu Draganu Čoviću

(www.jabuka.tv)


26 komentara

 • Kako je sveuciliste s vragom doslo sa njim ce i otic,skoro svi fakultetski obrazovani,svi glupi vidi se iz rektorovog priloga

  17
 • Zorane, izadji iz Draganove guzice malo na sunce, medju obican narod I pogledaj kako se zivi…
  Toliko vas se skupilo u Draganovoj guzici da se jadni Dragan ne moze posteno ni pos.at

  26
 • ++++++ BREAKING NEWS ++++++

  Mirkec nije dao podrško drugu Draganu Čoviću. Rekao je da niti jedna osoba koja ima i trun ljudskosti ili dostojanstva ne može dati podršku HDZ-u niti bilo kojoj njihovoj satelitsko-uhljebskoj stranci uključujući devedesetku, HRS, sve HSP-ove i slične.

  14
  2
 • Prodaja diploma ispita na svakom fakultetu rodbina radi na svjetskoj razini ni medju 5000 sveučilišta politički podobni predavači ,savjet svim mladim ljudima ne studirajte dole financirate ove kvaziznastvenike ako želite studirati negdje gdje Vasa diploma vrijedi a ovaj brod napustite svaka marka vasih upisnina potvrda semestara ide u novog Audija ovog tzv rektora prema tome pamet u glavu

  17
  1
 • jednostavno bravo, a tko ne vidi sta ovi hdzovci rade taj je slijep pored zdravih očiju.!
  hrs imaš 3 glasa iz moje kuće!!

  17
  1
 • nudera ovoga tomića. on je išo s nama u fatimu biško nas vodija. s njizim je bijo dumančić i žena i svi su se slikali. i onda su se ovi neki šaptali da je on pošo na zavit da bude rektor. i eto vidiš uslišilo mu se. a nisu baš puno molili

  11
  1
 • Miljana je instalirala preko 50 naših kadrova na čelne pozicije.Upravno vijeće, pozicije dekana, prodekana, rektora prorektora, tajnika, voditelja…

 • Kažu Sjeverna Koreja a najveći broj stranaka u svijetu po stanovniku imamo
  Ko je kriv ovima što ljudi ne žele u njihove redove

  Kažu Sjeverna Koreja a ne znam da o Kimu u Sj Koreji pišu šta o Draganu drugima ovdje napišu, komentari samo od Jabuke su dokaz

  Mislim da ste ako išta barem na istom nivou kao oni na koje bacate ljagu,ako ne i gori

  Svake izbore to su niski udarci, ogovaranja,vrijeđanja a onda se svi svrstaju uz HNS.

  HNS se sastoji od nekoliko hrvatskih stranaka a Dragan je jednoglasno izabran za predsjednika tog tijela

  Stvarno moraš biti đon obraz da bi se bavio politikom Hrvata u BiH,pa čiji god da bio
  Kako to?

 • Bože moj dragi, je mi lako kad sam otišao vani iz ovog jada i tuge. Mogu u miru radit i ne gledam ove idiotske poruke od ovih na vlasti. Sad vi koji ostajete slušajte i dalje nek vam ispiru mozak sa gluparijama i nebulozama. Jadni moj pošteni narode šta rade od tebe, nažalost.

  13

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.