HRS Vladi ŽZH: Nije bilo zlih namjera, tražili smo odgovor na upit

Ovim putem zahvaljujemo Vladi ŽZH što su odgovorili na naš upit o nabavci vatrogasnih vozila i što će ista nabavljati u skladu sa zakonom. Dužni smo pojašnjenje naših, kako oni navode, “zlonamjernih i netočnih navoda”.

Vlada govori da će se vozila nabaviti proračunskim sredstvima. Ukoliko je Vlada uistinu namjeravala nabavljati interventna vozila plaćeno iz Proračuna, u skladu sa zakonom o proračunima isti su se morali predvidjeti u nacrtu proračuna (Članak 17), a nisu. Također, morali su obznaniti dokument nacrta Proračuna u kojem je navedena ta stavka, a koji je morao biti donesen do 01. listopada 2017. (Članak 16).

S tim dokumentom su nas morali demantirati, a ne izjavom. No, nije prvi put da Vlada ne poštuje Zakon o proračunima, ali drago nam je ako su ovaj put najednom odlučili isti poštivati, ukoliko do donošenja Proračuna stavku ipak navedu u proceduri rasprave o Proračunu.

Budući da u nacrtu, kao što smo rekli, nisu navedena sredstva, a poučeni iskustvima njihovih partijskih kolega iz drugih županija (poput HNŽ, što se može vidjeti iz revizorskoga izvješća HNŽ), došli smo do zaključka kako će se koristiti namjenska sredstva za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Do toga zaključka smo došli tim više što je na sastanku na kojem se i donijela odluka o nabavci prisustvovao i ravnatelj uprave CZ ŽZH Drago Martinović, koji nije član Vlade.

Preuzmite revizorsko izvješće HNŽ

Prema tome, nije bilo nikakvih zlih namjera, nego smo jednostavno tražili odgovor na upit o izvoru sredstava. Zakon o javnim nabavkama, kojeg Vlada spominje u svome demantiju, nismo ni spominjali, smatrajući kako se podrazumijeva da će se nabavka raditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali evo ako su to iz Vlade morali dodatno navesti, zahvaljujemo i na tome.

Na kraju moramo pojasniti kako nemamo apsolutno ništa protiv nabave interventnih vatrogasnih vozila, dapače, vozila se moraju nabaviti, ali u skladu sa Zakonom, o čemu smo mi u HRS-u u više navrata govorili i zahtijevali od vlasti.

I ne samo vozila, nego i opreme za GSS i ostale službe za zaštitu i spašavanje, a čije financiranje je moralo biti predviđeno Programom razvoja zaštite i spašavanja, kao i Godišnjim planovima, usvojim na Skupštini ŽZH, što se nije dogodilo u ovom sazivu. Protiv smo nenamjenskoga trošenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje za potrebe nečijih privatnih interesa, prikrivenih tobožnjim dobrim namjerama.

Još jednom zahvaljujemo Vladi ŽZH na odgovoru na naš upit i zahvaljujemo što će nabavku vatrogasnih vozila uraditi u skladu sa Zakonom. Ako smo našim dopisom imalo doprinijeli tome, mi smo postigli ono što nam je i bio cilj, navode iz HRS-a.

(www.jabuka.tv)

 


9 komentara

  • Sitila se bagra da nabavi dzipove i pickupove za lov i u sumu umjesto cisterni. Naravno uzeli bi kod istog di voljeni vozd iz Bara je uzeo sebi sluzbenog passata od 220 iljada maraka.

  • HRS-stranka tko i druge male stranke,prde,kritiziraju dok ih ovi iz HDZ-ce ne kupe. Sjećate li se Ćane Primorca,Viktora Kvesića,Zaboravljenih branitelja,točnije njihovih vođa.Gdje su danas,šute,mule,dobili svoje ili im je obećano i završena stvar.Sjećate li se sindikata u Osnovnim i srednjim školama u Širokom.Vođe sindikata dobiju svoje,dobiju što žele i sindikati mirni,sve po starom. Tako i ovi u HRS-u…Kod nas ništa nije iskreno i ništa se ne radi srcem onako,nego za lovu i osobnu korist…

  • jeste, ne valja Hrs, Dragan valja i Miro valjaju. Valjaju takvim ko ti, pa ih branis tako prozirno. Ako ti je jedini argument da HrS ne valja jer ce ih potkupiti Hdz, dovoljno govori o tvojoj namjeri da veze nemas, nego samo zelis jeftino diskreditirati ove ekipu koja sve ispravno dosad kaze i radi. Bravo hrs, potaracaj ove uhljebe i dupelizce

  • Nije me uopce briga kako ce biti kupljena vozila koja su prijeko potrebna.Meni ste samo pokazali da ste nikakvi ljudi.Ovakve akcije treba podrzati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.