HRS: Vlada ŽZH opet je lagala javnosti u lice

Jeste li vi dobro čuli i razumjeli kako Vlada ŽZH uspješno poslovno rukovodi premda nije na vrijeme isplaćivala pravomoćne presude (izgubila je sporove na sudu), neodgovorno se hvali kako je isplatila preko 700.000 KM za sudske presude, pita HRS Široki Brijeg čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

HRS Široki Brijeg smatra kako ministri jedne ozbiljne Vlade ne bi trebali javnosti lagati u lice kako bi se štitilo nezakonito djelovanje kojim su “opljačkani” ionako opljačkani prosvjetni djelatnici i djelatnici MUP-a ŽZH!?

Nekim izvaranim i “opljačkanim” prosvjetnim i djelatnicima MUP-a ovim činom uništeni su životi, a odgovornim protagonistima nije pala dlaka s glave. Dok su se oni borili za svoju plaću, pojedini ministri su za njihov novac ljetovali po Makarskoj i Santoriniju!?

Činjenica radi, a što pobija hvalospjeve Vlade ŽZH o odgovornoj brizi i upravljanju proračunom, u prilog ne idu sljedeći podaci koji su dostupni na županijskom sudu.

Početkom 2013. godine prosvjetni djelatnici sasvim opravdano pokreću Generalni štrajk, jer je Vlada ŽZH jednostrano prekinula pregovore i isplate prema Kolektivnom ugovoru. Iste godine, Općinski sud u Širokom Brijegu donosi odluku o nezakonitosti Generalnog štrajka, ali nakon žalbe Sindikata uposlenih u srednjim školama, Županijski sud vraća na prvostupanjsko odlučivanje.

Međutim, ondašnja ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Helena Lončar nalaže svim ravnateljima škola da krenu s nastavnim procesom. Obzirom kako su im ugrozili zajamčena prava, Sindikat uposlenih u srednjim školama podiže tužbe, te na sudu traži zaštitu svojih prava zajamčenih Kolektivnim ugovorom.

Zaprepašćuje podatak kako ni to nije spriječilo Vladu ZHŽ, a koja jednostrano, za 8 posto, umanjuje plaću prosvjetnim djelatnicima. U međuvremenu, sud donosi presude u korist Sindikata te je Vladi ŽZH naloženo kako prosvjetnim djelatnicima mora isplatiti oko 7 milijuna KM.

Umjesto da ih boli duša zbog licemjerstva, ide se do te mjere skrivati uzroke i zaključavati u odaje laži kako na vidjelo ne bi isplivala bolna istina.

HRS Široki Brijeg poziva na moralnu odgovornost Vladu ŽZH čiji ministri su izazvali štetu veću od 3 milijuna KM, a koja se odnosi na kamate zbog nepoštivanja sudskih odluka. Kolika je to šteta najbolje potvrđuje činjenica koliko se, od novca koji je otišao na kamate, moglo izgraditi vrtića ili pak, škola, a sve zbog neodgovornosti Vlade ŽZH.

Tim činom oštećeni su porezni obveznici, a s druge strane, umjesto bar da zbog moralnih načela podnesu ostavke, politički protagonisti (ondašnji Radoslav Luburić, ministrom financija ŽZH i Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH bivaju nagrađeni mjestima u Federalnom parlamentu, Razvojnim agencijama i Federalnom zavodu za zapošljavanje).

Proglasiti izazvanu štetu uspjehom je veličanje vlastite gluposti i neodgovornosti prema svojem narodu.

HRS Široki Brijeg poziva Vladu ŽZH da se prestane baviti svojim probitkom i korupcijom, jer je, među ostalim, potvrdio i Županijski sud, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.