HRS: Ukinuti vijećničke paušale i naknade političkim strankama

Općine sa hrvatskom većinom, osobito iz ŽZH-a, su među najvećim dužnicima prema institucijama koje skrbe o djeci s posebnim potrebama. Hrvatska republikanska stranka će se odreći vijećničkih paušala i proračunskih dotacija stranci u vijećima u kojima budu participirali, te će uputiti u proceduru inicijativu ukidanja ovih naknada. Ušteđeni novac preusmjeriti za potrebe ovih institucija.

Uvidom u izvješća revizije proračuna i financijskog poslovanja općina ŽZH-a i Grada Širokog Brijega, vidljivo je kako, primjerice Široki Brijeg mjesecima ne uplaćuje svoje obveze prema ustanovama koje skrbe o djeci i osobama s posebnim potrebama, poput RC ”Sveta Obitelj” iz Mostara ili Dom ”Marija naša nada” iz Širokog Brijega. Zanimljivo je spomenuti kako primjerice Zenica i Tuzla redovitije plaćaju svoje obveze nego općine iz ŽZH-a.

Razlog kašnjenja uplate sredstava je, kako kažu vladajući, kronični nedostatak novčanih sredstava.

Roditelji djece s posebnim potrebama, ali i ustanove koje skrbe u njima i pomažu im, prepušteni su samima sebi. Zbog toga sve više obitelji sa djecom koja pate od neke vrste bolesti ili invaliditeta napuštaju ovaj kraj i idu u inozemstvo.

S druge strane, uvidom u financijska izvješća vidljivo je kako Grad Široki Brijeg za naknade vijećnicima na razini godine isplaćuje 96.000 KM, a za naknade klubovima zastupnika u vijeću 30.000 KM. S tih 126.000 KM Široki Brijeg ne samo da bi mogao servisirati dug prema ovim institucijama, nego bi taj iznos bio dostatan za nabavku specijaliziranih vozila za prijevoz djece s posebnim potrebama, a naknadno i za kvalitetniju skrb o njima.

HRS na lokalnim izborima pored Širokog Brijega nastupa u Tomislavgradu i Čapljini. Tomislavgrad godišnje za naknade vijećnicima i političkim strankama uplati oko 130 000 KM, a skoro identičnu brojku za iste namjene uplaćuje i Čapljina. Prva inicijativa koju će vijećnici HRS-a pokrenuti u vijećničkim klupama biti će ukidanje vijećničkih naknada i proračunskih naknada političkim strankama, kao što to stoji u samome Statutu i programskim odrednicama HRS-a.

Pozvat ćemo i ostale stranke koje budu participirale u vijeću da podrže inicijativu. Navike iz vremena komunizma moramo ostaviti daleko iza sebe, a to ponajviše moraju znati oni koje ovih dana bole prsa od silnog nacionalnog busanja u njih. Politika mora biti sredstvo, a ne cilj. Mora biti zvanje, a ne profesija, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Vjećnićke naknade se ne trebaju isplaćivati jer se sjefnice Viheća održavaju u radno vrijeme i svi primaju ne male plaće u institucijama gdje su uposleni.

 • čuj oni će se odreći…ja vas uopće ne vidim u gradskom vijeću, tako da mlatite praznu slamu ili po naški rečeno “izuvanje prije gaza”

  • Pa dobro, ljudi su iznijeli stav. A šta misli Danko nikoga ne zanima. Glasaj za ono(ako misliš glasati) što ti odgovara. Volio bi da vidim je li “mlaćenje prazne slame” ili nije. Ali o tom, po tom.

  • Ti i ne trebaš glasovati. Eno ti Mire. Ja ih vidim u vijeću i ja ću glasovati jednako kao i cijela moje obitelj i pola Trna.

 • HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA (HDU)
  Ima plan za bolju budućnost
  Potražite nas na facebook-u pogledajte nas plan i nasu viziju
  HDU
  GLAS NADE

 • Hvala Bogu da se pocelo brinuti o osobama s invaliditetom i njhovoj zastiti .da ih se ne ponizava na sve nacine .
  Ionako nose svoj teski Kriz zivotom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.