HRS: Sramotna izvješća sarajevskih medija o žalbenoj raspravi Šestorke

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stiglo je priopćenje iz Hrvatske republikanske stranke koje potpisuje Slaven Raguž, predsjednik HRS-a. U priopćenju se kritički promatra medijske izvještaje o žalbenoj raspravi herceg-bosanske Šestorke, a prenosimo ga u cijelosti:

“Ne vidimo razloga zašto se uopće pri Sudu u Haagu vrši žalbena rasprava herceg-bosanskoj šestorci, kad su mediji u Sarajevu, zajedno sa svojim urednicima, već presudili. Ovim putem im se zahvaljujemo što su nam potvrdili nemogućnost života u ovakvoj BiH i što su ponovno pokazali ispravnost odluke o neplaćanju RTV pristojbe.

‘Udruženi zločinački poduhvat od strane Republike Hrvatske i HZHB je nepobitna činjenica; Hrvatska je agresijom na susjednu zemlju bila direktno umiješana u sukob s ciljem podjele BiH, a za to su odgovorni Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, kao i vodstvo Herceg-Bosne; u Haagu je osuđena Herceg Bosna kao politički projekt zločina; nije istina da se ne sudi za zločine počinjene od strane Armije BiH, koja je branila BiH od srpske i hrvatske agresije…’

Ovo su teze, odnosno, zaključci koji sumiraju diskusije i stručna mišljenja većine medija iz BiH kada se radi o informiranju, prenošenju i komentiranju žalbenoga procesa Šestorci. Ne zamjeramo privatnim medijima jer mogu raditi propagandu kakvu nalažu njihovi vlasnici, ali ono što je u jednu ruku zabrinjavajuće, jest ponašanje tzv. javnih medija iz Sarajeva, BHT-a i FTV-a.

Informativne emisije javnih servisa, bez iznimke, izvještavale su iz Haaga krajnje jednostrano, neobjektivno i pristrano. Najdalje u ‘objektivnom’ izvještavanju je zasigurno otišla Federalna TV, koja je u središnjoj informativnoj emisiji dovela stručnjaka koji je, pored ostaloga, komentirao žalbeni proces riječima ‘ako Bog da, bit će potvrđena prvostupanjska presuda’.

Nakon središnjeg Dnevnika išla je emisija ‘Pošteno’, u kojoj je urednica sugestivnim postavljanjem pitanja i konstantnim prekidanjima sugovornika koji nisu prema njezinoj i prema volji propagande koju provodi, emisiju pretvorila u žalbenu raspravu, s unaprijed napisanom presudom.

Ne želeći uopće ulaziti u rasprave s dotičnim urednicima, samo ćemo u jednom primjeru dokazati slijepu pristranost u propagandističkom izvještavanju. U spomenutoj emisiji urednica se više puta pozivala na izvješća Tadeusza Mazowieckoga kao potvrdi iznad navedenih teza o udruženom zločinačkom pothvatu i agresiji Hrvatske na BiH.

Ono što je zanemarila jest činjenica da je ovaj specijalni izvjestitelj UNHCR-a naveo i brojne zločine Armije BiH, ritualna masovna ubojstva mudžahedina, sabirne logore Armije BiH (‘samo u Konjicu 24 logora u kojima su bosanski Srbi ili bosanski Hrvati, ogromnom većinom civili, zatvoreni iz različitih razloga, da bi se mogli razmijeniti za muslimane, ratne zarobljenike, da bi poslužili kao radna snaga na prvim linijama ratišta, ili da bi u napadima Armije služili kao ‘živi štit’), naveo je brojku od preko 400.000 izbjeglica koje je primila Republika Hrvatska, a koja je u tom trenutku imala i preko 300.000 svojih raseljenih osoba; naveo je i brojne slučajeve dolaska teškoga naoružanja iz Hrvatske u BiH, za potrebe Armije BiH, itd.

Objektivan novinar, umjesto donošenja zaključaka, treba postavljati pitanja. Npr., samo iz citiranoga dijela izvješća Mazowieckoga logično bi pitanje bilo ‘kako može Hrvatska primati izbjeglice iz BiH i naoružavati Armiju BiH oružjem s kojim ta ista Armija vrši zločine nad tim istim Hrvatima?’. Ako je presudom osuđena Herceg Bosna, kako tvrdi urednica, je li konzekventno osuđena i današnja Federacija kao njezin pravni sljednik? No, ovakva pitanja na javnom RTV servisu nećemo čuti. Čuti ćemo jednostrane presude prije suda te pravdanje i prikrivanje zločina Armije BiH, kao i iskrivljivanje činjenica.

Zabrinjavajuća je činjenica da nam mediji iz Sarajeva, koji u biti samo provode bošnjačku politiku, opetovano dokazuju kako ova i ovakva BiH nema budućnost, a ne vidi se rješenje. No, zahvalno je što nam pokazuju kako je odluka o neplaćanju RTV pristojbe sasvim opravdana i kako na njoj treba inzistirati. Nadamo se samo kako će nakon ovoga otvoriti oči predstavnicima hrvatskoga naroda koji dizanjem ruku omogućavaju financiranje ovakvoga RTV servisa novcem poreznih obveznika.”

Priopćenje, ponavljamo, potpisuje Slaven Raguž, a u dodatku pismu navodi:

“Na jednom sarajevskom mediju stručni komentar dao je Predsjednik koordinacije boračke organizacije Armije BiH Šerif Patković, ‘heroj i borac za prava branilaca, bliski suradnik ministra Bukvarevića i Bakira Izetbegovića’. U ovom videu možete vidjeti kako ‘heroj’ poziva na istinsko življenje džihada”, navodi Raguž.


(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Ma jasno je da su nas u UKINUTOJ ( a ukinuli su je hrvatine koje se enormno obogatiše na krvi, patnjama svih vrsta i stupnjeva, naporima naroda kojeg su navodno vodili i predstavljali) HR HB pod ropstvo i genocid doveli tzv naši predstavnici jer se ogromno bogate prodajući naša prava.
    Sve do jedan zakon koji regulira rad i život u bilo kojem području življenja doneseni tj usvojeni od političke većine je samo i jedino samo zarad privatnih INTERESA pojedinaca i skupina. Tako su stvorili uvjete življenja nesnošlive za život hrvatske zajednice. Nesnošljive !!! I to su po meni, genocidne radnje mada još nisu takve uvrštene u definiciju genocida. A u vrsti će se.
    I što očekivati od neprijatelja veliko-bošnjačke-čitaj islamističke politike ?? Što ?? Pa ovo je još i dobro.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.