HRS Široki Brijeg: ŽZH je vlasništvo naroda, a ne stranke koja ih je imenovala

Nažalost, predviđanja i proračuni koje je HRS uradio prije prošlih izbora ovih dana postaju istinitima. ŽZH tone u dugovima, a ako Vlada nastavi po ustaljenim navikama, bankrot je neizbježan.

Vlada ŽZH je donijela odluku za podizanje kredita u iznosu od 1,3 milijuna KM za pokrivanje troškova za doprinose proračunskim korisnicima. To će biti dodatno kreditiranje na već postojeći kredit za iste svrhe iz veljače prošle godine u iznosu od 6 milijuna KM, a i taj kredit je bio zaduženje za pokrivanje već postojećih kredita iz 2013. i 2012. godine i tako redom. Ono što je enigma jeste kamo su otišli novci od kredita ako ih nema za svrhe za koje su krediti podignuti? Kamo su otišla sredstva već proračunski namijenjena u te svrhe?

Još 2006. kada je nakon višegodišnje vladavine HDZ-a BiH na čelo ove županije došla koalicija HSP BiH, HDZ 1990 i NSRZB, po izvješćima Ureda za reviziju, dugovanja za doprinose proračunskim korisnicima su bila oko 8 milijuna KM. Svojim odlaskom sa vlasti ostavili su dug od oko 14 milijuna KM, dok procjene iznosa duga ŽZH po ovoj stavci u 2015. godini premašuju 40 milijuna KM.

Sve vlade koje su vodile ovu županiju nisu u skladu sa zakonskim propisima uplaćivale poreze i doprinose na plaće, te su svjesno kršile Zakon. Ni oni bivši, ni ovi sada ne odgovaraju, niti su odgovarali ikada za kršenje zakona pred pravosudnim organima.

S druge strane, unatoč činjenici da se učiteljima, policajcima i drugim proračunskim korisnicima ne uplaćuju doprinosi, županijski ministri i zastupnici se nisu odrekli svojih primanja i beneficija. Stranke koje participiraju u zakonodavnoj vlasti u ŽZH nisu se odrekle proračunskih dotacija za stranke. Uz sve ovo, na rukovodećim mjestima u županijskim ministarstvima i javnim poduzećima i dalje sjede ljudi pod čijim su vodstvom ta ministarstva i poduzeća godinama u gubicima i još uvijek ih gomilaju, jer ne žele i ne znaju raditi za opće dobro svih žitelja. Izvrsne poruke žiteljima županije!

Budući da je federalni Zavod MIO zabranio sve pojedinačne uplate doprinosa, jedino rješenje koje se proračunskim korisnicima trenutno nudi jest pokretanje sudskog spora protiv Federacije zbog toga što Porezna uprava nije na vrijeme ganjala njihove poslodavce koji nisu uplaćivali poreze i doprinose, što i sugeriramo ispred HRS-a.

Vodstvu županije poručujemo da je ŽZH vlasništvo naroda koji ih je birao, ne stranke koja ih je imenovala. Županija ne smije biti poligon za zapošljavanje stranačkih kadrova koji, primjerice, za radnog vremena odrađuju stranačke tiskovne konferencije. Gospodo, ne tražite alibije, nego zasuknite rukave i krenite raditi za dobrobit sviju. Mora se radikalno racionalizirati utrošak proračunskih sredstava, te raditi na izvorima prihoda koji nisu isključivo kreditna zaduženja. Krediti se podižu za ulaganje u proizvodne djelatnosti i realni sektor, porazno je da kredite dižete za servisiranje dugova za doprinose i krpljenje proračunskih rupa koje ste sami stvorili.

To vam je posao i za to vas je narod na izborima delegirao. Vaš poraz je i poraz hrvatskoga naroda. Vaše neznanje i nemar je voda na mlin unitarističkim snagama iz Sarajeva za ustavnu neravnopravnost hrvatskog naroda jer im vi svojim neznanjem i neradom u većinski hrvatskoj županiji na pladnju nudite opravdanje za majorizaciju i obespravljivanje hrvatskoga naroda.

Stranačkim komentatorima i dežurnim dušobrižnicima poručujemo da ovo nije nikakav napad na jednu stranku, nego poziv na buđenje dok nije kasno. Što se stranaka tiče, istina je da su sve one iste HDZ BiH, HDZ 1990, Lijanovići, HSP BiH itd. U ŽZH-u su najbolje pokazali kako im je svima cilj parazitariti i bogatiti se na račun naroda. Brzo će novi izbori, do tada neka nam je Bog na pomoći, stoji u priopćenju Gradskog odbora Široki Brijeg Hrvatske republikanske stranke.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Biće veliki problema i Zdenko im neće moći odgovoriti.Da zovneš Anđelka u pomoć sumnjam da bi mogao pomoći i šta sad,a oni se pitaju.

  • Ne serite pricate gluposti blokirajte zupaniju istrajte gamad napolje i bacite u rjeku svedno se smece baca nema koristi lupat u praznu slamu

  • Kokos.okos bokos.
    Eto VI ste mi ko,neke postenjacine.svi ste apsolutno isti. Podjite od sebe prvo….sta VI radite kad nemate poslamsto radite nakon mise. Sto radite..nakon što očistite jednu jedinu ulicu u gradu. Nista sve vam se vrti oko marketinga. Eto zato ne nakite….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.