HRS: Proslava Dana državnosti samo je predstava, a Hrvati ne mogu služiti dvojici gospodara

Hrvatska republikanska stranka u priopćenju za javnost istaknula je neke od problematičnih mjesta za Hrvate u BiH u proslavi Dana državnosti BiH te je istaknula da bi i hrvatski politički predstavnici trebali izbjegavati protuustavna obilježavanja komunističkih obljetnica.

Priopćenje HRS-a prenosimo u cijelosti:

Temelj današnje BiH, kakva god ona bila, je Domovinski rat. Romantičarska teorija kako su u Mrkonjić gradu udareni temelji državotvornosti BiH koja bi bila “i srpska i hrvatska i bošnjačka” nema smisla. Ispada kako mi u BiH poput Amerikanaca koji slave svoje “očeve domovine”, moramo Avdu Humu, Đuru Pucara i ostalu ekipu iz ZAVNOBiH-a slaviti kao očeve BiH domovine.

Zasjedanje u Mrkonjić gradu je učinjeno u okolnostima i vremenu koje je za cilj imalo kreirati zajednicu naroda i narodnosti Jugoslavije i imalo je Jugoslaviju kao primarni cilj i naglasak, nikako BiH. BiH je spominjana isključivo u kontekstu lokacije zasjedanja. Dovoljno je pročitati zapisnik sa zasjedanja. Cilj ljudi okupljenih oko ZAVNOBiH-a je bio kreirati komunističku partiju i uređenje države po uzoru na Sovjetski savez, po Staljinovom modelu, glorificirajući uspjehe Crvene armije, nikakva humanističko romantičarska vizija ujedinjene svenarodne Bosne i Hercegovine.

Kakve je posljedice ZAVNOBiH imao za Hrvate?

Prva posljedica ZAVNOBiH-a je stigmatiziranje Hrvata zapadne Hercegovine. U tekstu deklaracije izričito, odjeljak 2., stranica 43. Zapisnika stoji da se mora “dotući ustaštvo koje ima korijena među Hrvatima Zapadne Hercegovine… i to nemilosrdno istrebljujući ustaške zlikovce, treba strpljivo razbijati zablude kod zavedenih masa, ukazujući da je narodno-oslobodilački pokret u Bosni i Hercegovini isto onoliko hrvatski, koliko srpski i muslimanski”.

Ovaj pasus je bio opravdanje masovnih ubojstava civila, među kojima i 66 hercegovačkih franjevaca, kao i odvođenje žena i djece iz zapadne Hercegovine na Križni put, o čemu postoje i pisani zapisi povjesničara ne samo s ovih prostora nego i šire, poput Johna Corsellisa, Riesmana, Abbota i drugih.

Druga posljedica je bila eliminiranje tzv. umjerene hrvatske struje koja je odbila suradnju sa fašistima i to u krvi platila, ali nije htjela pristati ni na uvjete komunističke partije. Na čelu te umjerene struje bio je Vladko Maček, koji je pretrpio mučenje u Jasenovcu radi odbijanja suradnje sa okupatorom. Baš njega se na ZAVNOBiH-u osudilo kako svojom “politikom čekanja” obmanjuje Hrvate Bosne i na taj način pomaže okupatoru, optužujući ga za suradnju s četnicima. Rezultat toga je bio progon Mačeka u Ameriku, izgon i ubojstva njegovih istomišljenika iz Bosne, kao i prisilno oduzimanje imovine tadašnje HPSS-a.

Kao nit vodilja kroz cijelu deklaraciju ZAVNOBiH-a i diskusije koje su se vodile je bio strah od okupatora i izdajnika vođenih politikom Beograda i Zagreba. Svaka sličnost s današnjom retorikom bošnjačkih političara sigurno nije slučajna. Prisjetimo se samo na osnovu kakve retorike je bošnjački narod Hrvatima nametnuo Željka Komšića i kakva retorika poslije izbora se koristi kao opravdanje njegovog izbora.

Imajući u vidu činjenicu da BiH kao država postoji samo na papiru, dok u stvarnosti ne postoji osnovni temelj državnosti, a to je suverenitet, proslava tzv. Dana državnosti nije ništa drugo nego predstava u kojoj sami uvjeravamo da je BiH država po mjeri naroda koji u njoj žive.

Imajući u vidu stigmu i žrtvu koju je hrvatski narod podnio za vrijeme Jugoslavije i slijedom dokumenata poput ovoga iz Mrkonjić grada, hrvatski politički predstavnici bi morali izbjegavati protuustavna obilježavanja komunističkih obljetnica, iako znamo da većina njih i dalje sa sjetom pati za vremenima bivše države.

Gospodo hrvatski predstavnici, čemu Domovinski rat ako nam je toliko dobro bilo za vrijeme Jugoslavije čije obljetnice čestitate?

Ne može se jedan dan odavati spomen poginulima od velikosrpske agresije, počinjene pod znamenjem iz Mrkonjić grada, obilježavati obljetnicu osnutka HZHB, a drugi veličati obljetnice iz Mrkonjić grada.

Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara! Ne može se biti ujedno i domoljub i jugonostalgičar.

Težimo izgradnji istinske BiH koja će biti i srpska i hrvatska, i bošnjačka, ali na temeljima istine i istinske ustavnopravne jednakosti sviju koji žive u BiH, ne na temeljima propale jugonostalgičarske ideje.

U protivnom, jednako kao što je propala ta ideja, propast će i ova nazovi državničko bosansko-hercegovačka. Sve ono što je utemeljeno na lažima, nije duga vijeka.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Neka cvjeta tisuću cvjetova, 88 ruža i ljubičica bijela, ŽDT, živo drug Gago. I kako reče drug Moša Pijade:
    “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…” I tako isto sve stoji u programu kradezenjarske partije koji provode svi njeni članovi od druga Gage, druga Šoljića,druga Božića, druga………..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.