HRS podsjeća: Prije 27 godina HVO-u je povjerena obrana Mostara, evo dokumenta

Posljednjih dana se, uz suradnju i pokroviteljstvo županijskih dužnosnika iz izvršne i zakonodavne vlasti, zloupotrebljavaju prostorije pojedinih osnovnih škola u Mostaru u kojima se govori o agresiji “ustaških zločinaca iz HVO-a” i ratu u Mostaru koji je “u pravom smislu počeo 9. svibnja 1993.”.

Uzalud je zlonamjernike podsjećati svake godine kako je njihov otac nacije Alija Izetbegović samo malo prije tih 27 godina, zajedno s njima samima, još uvijek vagao je li to njegov rat ili ne, misleći kako će srpski agresor ispoštovati sporazum Zulfikarpašić – Karadžić iz srpnja 1991.

Uzalud im je i pokazivati dokumente potpisane, također, od oca nacije Alije Izetbegovića koji je odlukama iz 4 travnja. 1992. i 27. travnja 1992. “obranu i zaštitu grada Mostara i Hercegovine povjerio HVO-u”, kada je shvatio kako razorena, spaljena i ubijana Hercegovina znači zvjerski rat na koji on nije bio spreman, stoji u priopćenju Hrvatske republikanske stranke, koje prenosi HMS.

Budući da je sve to uzalud, umjesto demantiranja laži, pričekali smo današnji dan, dodaje se u priopćenju HRS-a.

Odluka Skupštine Mostar

Naime, prije točno 27 godina, dana 29. travnja 1992., na osnovu Odluke Predsjedništva BiH potpisane od strane Alije Izetbegovića i Skupštine općine Mostar, zaštita grada Mostara u stanju neposredne ratne opasnosti se prepušta HVO-u.

Republikanci navode kako su pričekali ovu obljetnicu kako bi, čestitali braniteljima iz postrojbi HVO-a općinskog stožera Mostar obljetnicu osnutka njihove postrojbe.

Tadašnji krizni štab Mostar je, po nalogu Predsjedništva BiH, a zbog “stanja djelomične okupacije od strane JNA i paravojnih formacija, koje vrše oružane napade po civilnim objektima, istovremeno pljačkajući gospodarske subjekte i obiteljske kuće, odvodeći u zarobljeništvo civile…” obranu grada Mostara službeno predao u ruke HVO-a Mostar, kao tada jedine organizirane vojske.

Postrojbe HVO-a Mostar najzaslužnije su za obranu grada Mostara od JNA, s čime je dat obol obrani ne samo Hercegovine, nego i južne Hrvatske. Dok su se poslijeratni “heroji” skrivali po podrumima i gledali kako trgovati humanitarnom pomoći koju je osiguravao HVO preko Republike Hrvatske, kao što su prije rata trgovali ukradenim umjetninama, branitelji HVO-a su ginuli i gubili dijelove svoga tijela kako bi obranili grad od JNA. Ti isti branitelji će 17. travnja 1993., nakon niza incidenata doživjeti vrhunac izdaje od strane svojih dotadašnjih suboraca kada je mučki iz zasjede pala prva žrtva besmislenog bošnjačko-hrvatskog sukoba pokojni Ivica Talić, pripadnik HVO-a, podsjećaju “republikanci”, te u priopćenju poručuju:

Dragi i poštovani branitelji HVO-a grada Mostara, mi koji imamo privilegiju baštiniti vašu žrtvu, ovim putem vam zahvaljujemo za sve.

Ponosni smo na ideale koji su vas vodili tada i nećemo dopustiti da ih itko okalja, bilo da dolazi iz reda hrvatskog naroda, bilo da dolazi od drugih. Na današnju obljetnicu zaslužili ste svečanost i javno priznanje, ali očigledno današnje dužnosnike hrvatskoga naroda vode neki drugi ideali i motivi. No, mi smo dokaz da niste i nikada nećete biti zaboravljeni. Nije bilo uzalud!

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • ee….koliko me sjecanje sluzi,malo je mostaraca branilo mostar i okolicu..vecina nas je bila iz susjednih opcina i ni da se spomenu,,to obisite macku o rep nabiguzichari

    • isad ih se sjećam uniforme, puska u ruci, trce na prvu crtu,ljudi galame, nemojte vi, vi ste akademski građani, bolje da idu ovi bez fakulteta, ali, jok, oni navalili i jbt, spade mi jorgan XD

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.