HRS: Ministrice Borovac, vodite teroriste svojoj kući ili u stranku, u Salakovac neće

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je u četvrtak u Mostaru kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada “moguća opcija” za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Njena izjava izazvala je mnogobrojne reakcije, među njima i Hrvatske republikanske stranke, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nevjerojatno nam je kako su za ministricu Semihu Borovac oni koji su sudjelovali u borbama na strani terorističkih snaga u Siriji “borci“ – “branitelji”. Eventualni njihov prihvat, jednako kao i eventualni smještaj njih i njihovih obitelji u Salakovcu bio bi protivan cijelom nizu zakona.

Zašto bi se iz Sirije vraćalo državljane BiH iz Sirije ako BiH nema sporazum o readmisiji sa Sirijom? Zbog čega bi se iz Sirije vraćaju BiH državljani u stavljali readmisijski centar u Mostaru, dok se iz BiH, po istom principu , ne vraćaju u Siriju državljani Sirije kojima je odbijen zahtjev za azil, odnosno koji u BiH borave nezakonito?

Svi oni koji samoinicijativno idu na inozemna ratišta čine kazneno djelo. Uz to, u skladu sa Člankom 23 Zakona o državljanstvu njima se oduzima državljanstvo BiH. Sve i kada bi zaboravili na ove spomenute zakone, ponavljamo, BiH nema potpisan Sporazum o readmisiji sa Sirijom, tako da sve i kada ne bi postojale spo menute zakonske prepreke, BiH nije obvezna prihvatiti “državljane” koji su činili kaznena djela u Siriji.

Ovo nije prvi put da ministrica Boravac krši zakonske propise kada je u pitanju centar u Salakovcu, jer ne tako davno ista je dopustila smještanje nezakoniti migranti u Izbjeglički centar Salakovac, protivno Zakonu o strancima kao i Pravilniku o IC Salakovcu.
Državljani BiH koji se vraćaju iz Sirije imaju svoje matične općine gdje se trebaju prijaviti i tražiti svoja prava, a ni u kom slučaju smještati ih u Salakovcu. Sve te osobe su imale mjesto prebivališta u drugim mjestima u BiH, a ne u Mostaru i neka se o njima brinu njihove općine, ni u kojem slučaju Grad Mostar i HNŽ kao što ministrica Borovac želi. Ukoliko ne možete provoditi zakonske i podzakonske propise, podnesite ostavke, a ne prebacujte posljedice vaše nesposobnosti na građane HNŽ-a.

Na zadnjoj sjednici HNS-a bilo je riječi o sigurnosnoj situaciji, na kojoj je HRS kod predstavnika hrvatskog naroda u Vijeću ministara tražio da se inzistira na poštivanju Zakona o strancima, te da se po funkciji pokrenu kazneni postupci protiv ministra Mektića i svih onih struktura koje praktičnim dopuštanjem neometanog ilegalnog ulaska u BiH krše zakone BiH. Dopuštanje eventualnog prihvata terorista iz Sirije i njihovih obitelji u, za to neadekvatno opremljen IC Salakovac, doveo bi u pitanje sigurnost obližnjeg stanovništva i žitelja grada Mostara, koji već sad imaju brojnih problema zbog protuzakonitog prihvata migranata. Ukoliko bi se obistinila inicijativa ministrice Borovac, tražit ćemo djelovanje policijskih snaga s kojim bi se fizički onemogućilo dolazak onih koji su sudjelovali u borbama na strani terorističkih snaga.

Ovim putem poručujemo ministrici Borovac da oni koji su otišli boriti se na stranu terorista u Siriji nisu nikakvi borci, nego teroristi. Ako su njoj i njenoj stranci oni “borci”, onda neka ih dovede u sjedište svoje stranke, svojoj kući ili u ured Člana Predsjedništva.

Ne bi bio prvi put da primaju “borce” tog kalibra, može im odmah udijeliti i članske iskaznice i imenovati i njih za savjetnike u Predsjedništvo ili ih staviti na čelo OSA-e. Alternativa može biti smještaj kod kolege ministra Mektića ili bilo gdje u RS-u. U predgrađa Mostara neće moći, jer nećemo dopustiti, stoji u priopćenju kojega potpisuje Silvio Bubalo Predsjednik GO Mostar HRS-a.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • U džamahirijskim djelovima ove vukojebine koji gravitiraju prema područjima drugih naroda, namjerno će doći do gomilanja kozojeba što će neminovno dovesti do oružanih incidenata koji će dovesti do novog rata i konačnog raspada ove nazovi države. Ko to ne vidi, slijepac je.Nitko to ne može spriječiti

  • Ne bi oni samoinicijativno mogll preći tolike granice i doći u BiH i Hrvatsku i dalje.
    Zašto mi ne možemo ni na more bez urednih papira vraćaju se nazad.

  • Pa stvarno je bošnjački dio vlasti potpuno otlačio..užas.Trpaju probleme ko na traci..Bit će frke tako mi svega..Ali ovaj put će biti opakije i gore nego devedesetih..Do zadnjeg će se rokat.

  • Narod u BiH,nema za normalni zivot,a ona bi ih uhljebila .Pa doticna vodi ih svojoj kuci,pa ih hrani.Nije nam dosta kriminala,pa trebamo kriminalce uvoziti.Ako vama doticna trebaju takvi borci,slobodno ih dovedite sebi,nek vas cuvaju,a nama ta bagra ne treba.

  • Svi koji su iz Salakovca otisli u Siriju – ISIL neka se vrate u Salakovac, a oni koji su u Siriju otisli iz Maoče, Bočinje Ošve i ostalih pradžemata neka se tamo i vrate

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.