HRS: Med i mlijeko u Širokom Brijegu

Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke Široki Brijeg poslao je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Ako je suditi prema odgovorima dobivenim na zahtjeve i inicijative vijećnice Antonije Banožić iz HRS-a na održanoj sjednici gradskog vijeća Širokog Brijega, moglo bi se zaključiti kako u Širokom Brijegu sve funkcionira bez ikakvih problema i kako općenito mi Hrvati u BiH nismo baš toliko neravnopravni koliko govorimo.

Nema potrebe za službenom podrškom generalu Jeliću i zapovjednicima HVO-a; voda u Lištici i Ugrovači je za piće; koeficijent povrata prihoda od PDV-a je zadovoljavajući; ne znamo zašto bi vraćali udio Širokog Brijega u vlasništvu javnih poduzeća, nikakav problem što se Sarajevo bogati na račun drugih općina; protiv smo da se novac političkih naknada dadne socijalno ugroženima. Sažetak je ovo odgovora na zahtjeve HRS-a na sjednici gradskog vijeća Širokog Brijega.

Krenimo redom:
HRS-ov prijedlog o službenoj podršci generalu Miji Jeliću i svim politički optuženim zapovjednicima HVO-a, kojeg je vijećnica HRS-a elaborirala na prethodnoj sjednici, prvo se htio ignorirati, ali na inzistiranje vijećnice Banožić za stavljanje istog na dnevni red, odgovor vladajućih je bio kako „nema potrebe za službenom podrškom, institucije rade svoj posao, a privatno se podrška zna“. Po ovome, dakle, stavovi Predsjedništva i GV HNS-a o selektivnim i političkim optužnicama izgleda da ne stoji.

Nema potrebe niti za inspekcijskim nadzorom vode iz donjeg toka rijeke Lištice, kao niti za nadzorom građevinskih radova nad izgradnjom kolektora, što je također na prethodnoj sjednici tražio HRS. Naime, po izvješću vladajućih radovi teku intenzitetom kakvim koliko mogu, događa se da se kasni i da se ne radi kako treba. Zavod za javno zdravstvo radi ispitivanja vode, rezultat ispitivanja je da je voda u rijeci maltene za piće.

HRS je zatražio fitosanitarnu i mikrobiološku analizu vode iz korita rijeke, što je odbijeno. Osim HRS-a na, na izviješće nitko niti od vijećnika vladajuće stranke, niti oporbene nije imao nikakav prigovor. Dakle, žitelji Širokog Brijega bi sljedeći put kad rijeka pocrveni od boksitne jalovine istu mogli piti, moguće da je to u biti voćni sok, a ne ekološka katastrofa.

Po pitanju proračuna, HRS je inzistirao na poštivanju Zakona o proračunima po kojem bi se za svaku stavku morala znati jasna namjena, navodeći cijeli niz stavki koje su nedefinirane, a imaju ukupno milijunske iznose. Odgovor je da se „zakon poštuje koliko se može“, a ako se ima neki prigovor da se ide na pismeno.

Glatko i jednoglasno je odbijen zahtjev HRS-a da se vijećnici odreknu naknada, paušala, te da se stranke odreknu proračunskih dotacija (175.000 KM godišnje, dakle ukupno 700.000 za cijeli mandat), te da se taj novac preusmjeri za servisiranje potreba djece s posebnim potrebama, doma „Marija naša nada“ i „Sveta Obitelj“ ili da se oformi fond za bolesne članove socijalno ugroženih obitelji.

Zanimljiv odgovor je dobiven po pitanju zahtjeva HRS-a da se sa županijskom razinom iskoordiniraju aktivnosti po pitanju preraspodjele prihoda od PDV-a, a u skladu sa odlukom Vlade županije iz 2013. Na prijedloge vijećnice koja je elaborirala konkretne aktivnosti koje bi trebalo poduzeti, odgovoreno je kako je „koeficijent taj koji jeste, mogao bi biti i niži i treba biti zadovoljan s ovim što se ima“.

Na kraju sjednice, pod točkom prijedlozi, vijećnica Banožić je prezentirala kratki stručni elaborat kako je Široki Brijeg protuzakonitom i protuustavnom Odlukom Vlade FBiH s početka 2000. godina ostao obeštećen za više desetina milijuna KM po pitanju oduzimanja udjela u vlasništvu velikih javnih poduzeća. Prihodi i dobit koju dobiva Sarajevo slijedom ovog oduzimanja vlasništva godinama dosežu i do pola milijarde KM.

HRS je uputio zahtjev da Grad Široki oformi stručno povjerenstvo koje će u skladu sa važećim zakonima pokrenuti postupak pri pravosudnim institucijama kako bi se udio u javnim poduzećima vratio u Široki, nudeći i pomoć stručnjaka pravne i ekonomske struke koji bi se pro bono stavili na raspolaganje. Ovo bi bio ne samo interes Širokog Brijega, nego i hrvatski nacionalni interes jer bi primjer Širokog mogle pratiti sve općine gdje su Hrvati većinski narod.

Zahtjev uopće nije stavljen na glasovanje jer predsjedavajući u vijeću i vlast u Širokom, citiramo „nisu upoznati da je to tako i da bi uopće bilo od nacionalnog interesa da se vrati to vlasništvo“, tražeći da se o tome diskutira neki drugi put. Drugim riječima, aktualna vlast nije upoznata kako Sarajevo kontrolira, ubire prihode i dobit javnih poduzeća koja pokrivaju 98% područja na kojima žive Hrvati, te nije upoznata da je vraćanje udjela u vlasništvu istih na općine i gradove dio aktualne politike i predizbornih obećanja HNS-a, a koja nikada nisu bila predmetom konkretnih aktivnosti.

Ono što je simptomatično, ali i zanimljivo, jeste da je HRS bio usamljen u inzistiranju na određenim stvarima koje su ne samo u interesu naroda. Dapače, pojedinci i iz vladajuće stranke, i iz oporbe nisu krili nelagodu zbog opetovanih javljanja za riječ HRS-ove vijećnice. Svima na obraz i svima na čast. Ono što je sigurno jeste da će HRS nastaviti kako je i krenuo i nastaviti pravdati glasove dobivene na izborima, priopćeno je iz Gradskog odbora Hrvatske republikanske stranke Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)
45 komentara

 • HRS=Populizam, slušao sam sjednicu i ne mogu se oteti tom dojmu…cura je aktivna ali izgleda da priča po naputku stranačkih poglavara i uopće se ne kuži u poslovnik i proceduru…nisam siguran da ih zanima iskrena potpora gen Jeliću i tolika briga o invalidnim osobama da bi se odrekli paušala u vijeću u korist njih…predlažem da sama gđa Banožić to uradi bez obzira na druge vijećnike da li će slijediti njen postupak…odreci se naknada i sve ću vam vjerovati

  • A po čijem ti naputku pričaš? Cura je u pravu SVE što je rekal. Jesu li ovi iz vlasti iskreni, jesu li u pravu kad šute o generalu Jeliću i kriju zagađenje rijeke?

 • Kakva li samouprava,entitet ili spajanje zupanija… Dopisi i koordinacija su odgovor. Bravo HRS!!!wooohooo.
  Hahaha prije bih rekao da vi mislite da je sve OK i sređeno dok mislite d je to dovoljno. Koliko ste ozbiljni vidjelo se u kampanji. Ni kandidata za gradonacelnika niste imali. A sad na sve neko priopcenje imate. Ja ne znam da je itko objasnio da je med i mlijeko u nas.
  Je li se doticna gospođa bar sama odrekla svoj place u korist doma Marija nasa nada? I to bi bilo bolje od 0 ili ce i ona kao prethodnik Ajmo se svi odreci pa kad nije proslo on sađ dao samo par placa. Bruka

 • 16 vijećnika HDZ-a, lijepo obučeni, slike ima ali tona nema. Vise mi se čini da oni djeluju po naputku svojih vođa: šutite i primajte naknadu. Narod vas je birao, tražite rješenja za bolji široki, lutki ima kupit svugdje.

 • Prijedlozi su na mjestu, posebno zadnja točka vezana za privatizaciju. Žalosno je da predsjednik vijeća i većina vijećnika nisu znali o čemu cura priča. Toliko o stručnosti.

 • Najveći je problem bio sto je vijećnica HRS-a imala puno prijedloga pa se uštipci ohladili. Svaka čast HRS-u, samo naprijed, dosta je šutnje, narod zanima gdje idu novci iz gradskog proračuna.

 • Malo vi pregledajte vaše kandidate na izbornim listama, a i u vijeću i u sportskom savezu. Našlo bi se tu i nekoliko ovisnika o opojnim drogama.

 • ajmo listicka “tanježi” prihvatie se tipkovnice i tim cinom uvlacite se dovoljno duboko u “rektum” nadleznima hahaha

 • Isti komentatori žugaju iste komentare na svim stranicama. Nepismeni komentatori kao što su im nepismeni stranački poglavari. Antonija samo naprijed! Uz tebe smo!

 • zasto Topic nije stavio na glasovanje prijedlog vijećnice HRS-a da se vijećnici odreknu naknade za rad u vijeću u dobrotvotvorne svrhe??? Pa da vidimo tko bi podigao ruku, HDZ-ovci ne bi sigurno. Pročitao vas je narod, uhljebi. Svaka čast za HRS samo nastavite!

 • Tozla i anonimno su sigurno vijećnici HDZ-a, pa kako se nisu smjeli na sjednici javiti za riječ, onda pomalo od kuće rade na promidžbi svoje stranke. Svaka čast za nezaposlenu ženu da predlaže Odricanje od naknada u dobrotvorne svrhe. A sto to agronom topic nije stavio na glasovanje, dovoljno govori o humanitarnosti HDZ-a.

 • Iz vijećnika HDZ-a jedino Micic ima dopuštenje da iziđe za govornicu, ne treba dalje komentirati. Kao sto je snaga Samsonu bila u kosi, tako je vijećnicima HDZ-a snaga u Micicu. Pa nije ni čudo kad im ova mala iz HRS održi predavanje na temu proračuna i privatizacije, a oni se samo pogledavaju kao lolek i Bolek.

 • Čini mi se kako je većina stvari konstruktivna, a dobro je imati konstruktivnu oporbu, i za vlast, a pogotovo za narod.
  I ne znam kako ste zaključili da priča o selektivnim optužnicama pada samo zato jer netko u Širokom ne želi preko institucija dati podršku.
  Ovo s povratom udjela bi trebalo bolje informirat javnost, zvuči zanimljivo.
  Zanima me planirate li se odreći tih naknada ili je to bio samo blef da pokažete kako ni drugi se ne žele odreći?

 • Vijećnici koji su zsposleni i ostvaruju osobmi dohodak radom ne bi trebali primati uopće nikakvu naknadu jer to malo što doďu povremeno na sjednicu ODRADE U RADNO VRIJEME i trošenje 175 000 KM godišnje je vrlo nekorektno da primaju dobre plaće i dobre naknade-plaće u Vijeću.Ne treba im dati naknade osim tko je nezaposlen.

 • Slušao sam sjednicu i baš komentirao kolegama da će ovu ženu sasuti plaćeni komentatori iz stožerne stranke i bio sam u pravu. Mi u Širokom Brijegu moramo biti sretni što je napokon u vijeće došla jedna ovako pripremljena, elokvetna i pametna osoba poput Antonije. Antonija ne poznam te, ali bila bi mi čast stisnuti Vam ruku. Svaka Vam čast i Vama i tko Vas je pripremio za sjednicu. HDZ jedan, drugi te razne HSP-ove neka je stid i sram što Vas nisu podržali u prijedlozima nego su šutjeli da se slučajno ne bi zamjerili vladajućima. Kapa dolje do poda HRS-u!

 • Bravo Antonija, svi negativni komentari dolaze od hdzovih podrepina.. Koji su se propeli na zadnje noge…. Jer se netko napokon usudio postaviti normalana i jednostavna pitanja….kuda idu nase pare iz proracuna? I zanimljivo kako taj hdz djeluje uigrano…prijedlog Hrs u Sirokom i Neovisne vijecnice (agape) u Ljubuskom o preusmjeravanju vijecnickih naknada za socijalne kategorije je glat odbijen… Zato antonija jos jednom bravo… A ovi nek se stide klimoglavci hdza..bez obraza i bez mozga

 • Postoji Zakon o reviziji privatizacije u FBiH i u Širokom Brijegu ima toliko nezakonitosti u odrađenoj privatizaciji da HRS može utemeljiti svoj Odbor koji će se baviti ovim pitanjima. Naći će na desetine stručnih osoba koji će se staviti odboru na raspolaganje, naravno pro bono, da mu pomogne u pokretanju revizije učinjene (ne)privatizacije. Ovo svakako nije pitanje samo općinske skupštine, već je više pitanje za Skupštinu ŽZH i Vladu ŽZH kao vlasnika bivše društvene/državne imovine na području ŽZH. Naknade za vijećnike bi trebalo ukinuti, bilo da su u radnom odnosu ili ne, i to bi trebala biti čast odabranima da pomognu svojoj lokalnoj srediti. Svakako treba ukinuti i plaćanje političkih partija iz proračuna, već svatko tko želi biti član partije neka plaća članarinu toj partiji i neka se partija iz te članarine i financira. Samo ne da se partija, naučila vladati zadnjih 70-ak godina i nema šanse da se “pirika” istrijebi bez dubokog “oranja” i “ručnog” tribljenja majčice zemlje. Uglavnom, mislim da i moja malenkost može pripomoći u rješavanju silnih nezakonitosti proteklih “olovnih” vremena i stavljam se, pro bono, na raspolaganje bilo kojoj “partiji” koja pokrene inicijativu na otkanjanju tih devijacija.

 • Hahaha ove “podrske” preko neta su najjjjj.
  Prijedlozi su joj niđe veze. Populizam na razini Pernara ili Petrova. I na kraju se ni ona nije odrekla svoje naknade. Valjda joj treba za boce Jane mi ostali izgleda otrov pijemo.

 • Ma ovoj osobi svaka čast jer ukazuje na probleme pa taman joj to netko i servirao ,što me kao običnog građanina i ne zanima.Katastrofa je bilo slušati odgovore tj. zbunjozu koja je nastala kod mahom nepismenih vijećnika pa i predsjedavajućeg i gradonačelnika jer su neznalice i nisu očigledno je,naviknuti da netko ukaže na neki problem.A problema ko u priči.Naš grad zaostaje u infrastrukturi čak i u našoj Županiji, glede cesta, rasvjete ,nogostupa..Pogledajte stari ulaz u Široki iz pravca Mostara koji je godinama ruglo, pogledajte Obilaznicu a o selima da i ne govorimo.Neka je netko propričao pa taman i tuđom glavom ne interesira me.Sretan Božić svima!

 • Bilo mi je gust slusati gđicu Antoniju,da nam bar mediji pocnu jednom normalno I kriticki postupati vrlo brzo bi doslo do vece svijesti građana I boljitku nas obicnih ljudi u ovoj sredini.problem su nam isto sudstvo I tuziteljstvo,pa policija,da oni rade po zakonu I sili nametnutih kriminalnih djela sve bi bilo super.jedina nam je opcija izbori,a pri tome bi bilo super formirati udrugu građana od čestitih ljudi koji bi bar fizicki promatrali proces glasovanja I naravno nadzor prebrojavanja,ima tu jos puno da se kaze,svima čestit Božić I Nova Godina

  • Idemo formirati tu udrugu građana koja će neovisno nadzirati izborni ciklus, a ako treba neka se ta “Udruga građana” i sama nametne kao politički faktor, jer tko se taj dan nije spreman potući sa vječno vladajućom partijpom i njenim sljedbenicima ne treba niti izlaziti iz kuće. Posebno je potrebno biti spreman poslije 19,00 sata kada se zatvore biračka mjesta i kada se radi kriminal u izbornom cirkusu. Analizirajte bilo koje biračko mjesto i uporedite preferencijalne glasove pojedinih kandidata sa onima koji su ukupno izišli na to biračko mjesto ili oni koji su glasovali za pojedinu biračku opciju i vidjeti ćete podudaranje preko 90% slučajeva, što je statistički nemoguće. Najbolji promatrači će biti ako se angažiraju ovi iz Udruge zaboravljenih branitelja, pa da vidimo tko će ukrasti i jedan glas na dan izbora.

 • ne volim HDZ, ali što vas ne mogu podnijeti uuuf… trebali ste biti osvježenje političke scene a postali ste zgužvani papir na kojem je loša kopija hdz-a. pa raguž vam se u mostaru prodao velikom vođi i to je javna tajna a vi ovdje idete nešto na nož. javno prozovite tko uzima lovu od proračuna a ne bi smio. imate uvid u coming u čistoću… dajte imena firmi kad ste face. ne jer se ne smije.
  a nas uvlačite u sukobe. fujjj
  sretan božić!

 • nije ni čudo što smo 50 godina bili zarobljeni u jugoslaviji, zato što su hadezeove reciklirane komunjare privatno bile protiv juge ali javno ni riječi protiv struktura. i još onda pošalju trolove da kenj*ju po ovoj curi kao prozivaju je zbog naknada i vode – a ti isti trolovi nikada ni feninga nisu dali za dom i žive uzvodno od benta.

 • O preraspodjeli PDVa se raspravljalo i u parlamentu i u zupaniji i medijima godinama ranije. Pa ako niste citali vas problem. A ova kaze rijesenje je dopis. Eto primit ce ljudi u Sarajevu dopis i od stida ce mijenjat zakone.Ove bedastoce je ona i navela samo da mogu sluziti ovom priopcenju. Uhljeb Ravic u vjecitoj kampanji. Na kraju krajeva mogla se ona svoje place odreci cisto za primjer,bar da ozbiljna ispadne.
  I glasovali 24 glasa za 1 protiv. Toliko o tome

 • Topic se jutros žali, oduljila se sjednica, pa njemu i Miri nisu legli dobro hladni uštipci na želudac. A dugo su njih dvojica i 16 njihovih vijećnika raspravljali šta je to privatizacija.

 • Koje osvježenje u gradskom vijeću, bravo Antonija. Svi prijedlozi su na mjestu. Kada čuješ ovakav s pravom kritički osvrt na prijedlog proračuna i konstruktivne prijedloge za bolji Široki Brijeg u čovjeku se pojavi nada za bolje sutra.

 • Jao sto HDZ bole prijedlozi i očitovanje o stavkama proračuna. U čemu je problem, je li vam to cacevina? Trebate svakom građaninu dati na uvid gdje idu novci iz proračuna, a ne da se bunite na pitanja vijećnice. Je li ovo u Širokom totalitarni sustav?

 • Odličan start za HRS, samo nastavite. Privatizaciju treba istražiti detaljno, to vam je pun pogodak. Napravite elaborat i Ustrajte u svom zahtjevu.

 • Vidim da su većina vijećnika i vijećnica mladi ljudi. Narod vas je izabrao da unaprijedite Široki. Ugledajte se na vijećnicu HRS-a, budite aktivni, predlažite, analizirajte, nemojte biti statue. Nije bitno iz koje stranke dolazi prijedlog, bitno je da je dobar za grad Široki i njegove građane i građanke.

 • Cestitam mladoj dami i HRS–u treba puno toga razjasnit i ciste savjesti ici dalje.
  Ovi sto su do sada radili nigdje rezultata samo po dernecima?
  Doslo je vrijeme da se poloze racuni ,narodu je voda ( prljava presla preko glave ).
  Mladi posteni ,pametni hoce sebi i ziteljima normalan zivot a ne zbog nekih interesa i oneciscenja ljudi obolijevaju zagadena voda i puno toga .

 • Šta je ovo pa neko postavlja pitanja glasno i razgovjetno svi se pitaju ko je ova pa smije pričati svaka čast Gospođo vjećnice.

 • Dok je ovakve oporbe HDZ ce vladati. Zaliboze prijedloga.Reda radi da bi ona nesto rekla i da bi onda uhljeb pisao priopcenje. Dopisima ces nesto rijesiti. Ako su bas tako sjajni ocekujem veliki priljev mladih u HRS

 • Istina boli, traženje istine boli, traženje transparentnosti u potrošnji proračuna boli, šta se GOD upita boli, je li tako HDZ-ovci??? Niste naučili na pitanja, jer ne znate ili ne smijete sati odgovor. Možete odbiti odgovoriti na pitanja ukoliko bi vas odgovor izložio kaznenom progonu.

 • Biće priljeva u HRS sa svakim novim pitanjem vladajućoj koaliciji, jer blage veze nemate. Cura priča o privatizaciji javnih poduzeća, a Topic kaže da su to vijeću nepoznati podaci. Čovjeku 55 godina a o tom ne zna ništa.

 • Ma i taj ravic (sto vodi ovu stranku) nesto fura, a sta mu je sa prijasnjom strankom? Sta se sad manipulira ovom curom? I on je neki lik. Ovi iz hdz jesu dosadili, ali kad u Sirokom Brijegu i Hercegovini, nema alternative. Sto stranaka, nigdje lidera. Lako je pametovat, treba dat konkretno rjesenje i odradit posa.

 • Nije bitno tko predlaže projekte, zvao se on Miro, Ravic, Jozo, Ante…, već jesu li oni kvalitetni ili nisu, jesu li dobri za Široki ili nisu. Činjenica je da HDZ vlada dugo i da su se ulezali, te ih treba upravo na ovaj način razbuditi. Svaka čast ovoj djevojci i HRS-u.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.