HRS: Mala škola izbora – mit o rasipanju hrvatskih glasova – Jabuka.tv

HRS: Mala škola izbora – mit o rasipanju hrvatskih glasova

Tko god iole pozna sustav, zna kako priča o “rasipanju glasova” nije ništa drugo nego spin koji se širi u nedostatku ikakvog motivirajućeg programa i originalnih ideja, a sve u cilju zadržavanja postojećeg stanja kakvo jest, objavila je Hrvatska republikanska stranka.

Navode kako su od dosta građana čuli kako po terenu glasnici “stožerne” stranke šire priču o “rasipanju hrvatskih glasova” u Mostaru, što, kako navode, nema veze sa zdravim razumom.

Zato je HRS osmislio “Malu školu izbora” koja demaskira ovaj mit, dokazujući kako, u slučaju grada Mostara, s aspekta hrvatskih interesa, ne samo da je poželjno imati više lista, nego i potrebno, navode iz ove stranke.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini se prilikom brojanja i obrade glasova na izborima koristi Saint-Laugeova ili Websterova metoda glasovanja gdje je za prelazak izbornog praga nekoj stranci dovoljno 3 % glasova od ukupno vrijedećih unutar neke izborne jedinice.

No, sami prelazak izbornog praga nije sigurno jamstvo za dobivanje jednog mandata unutar nekog vijeća ili skupštine, potrebno je i ostvariti minimalan broj glasova koliko je potrebno imati za jedan mandat, a on se određuje nakon zbrajanja ukupnog broja vrijedećih glasova svih listi te dijeljenja s brojem mandata.

Što se tiče izbora u Gradu Mostaru, koji nije jednak kao i svaka druga jedinica loklane samouprave, njegovi građani biraju gradske vijećnike (ne i gradonačelnika) na dva načina. Jedan je opća gradska lista, a drugi je jedno od šest posebnih gradskih područja. Nakon što se izaberu vijećnici u Gradsko vijeće, oni će unutar sebe sukladno Statutu Grada Mostara odabrati novog mostarskog gradonačelnika.

Koga biraju Mostarci: Zašto su izbori u gradu na Neretvi drugačiji od ostalih?

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.