HRS: Ako itko suosjeća s Kurdima, onda smo to mi Hrvati, ograđujemo se od izjava Izetbegovića

Hrvatska republikanska stranka reagirala je priopćenjem za javnost u kojemu traže da se hrvatska politika ogradi od izjava Bakira Izetbegovića o podršci turske invazije na Kurde u Siriji.

Nevjerojatno je da sarajevska političko-medijska-NVO čaršija, ista ona koja se diže na zadnje noge kada su u pitanju izjave “susjeda” o BiH, ne samo da šuti o genocidu kojeg provodi Erdogan u Turskoj, nego ga i podržava. Zamislite da netko izjavi kako “vjeruje da postoje duboki razlozi zbog kojih se odlučilo za upotrebu sile u Srebrenici”! Nevjerojatna je i činjenica kako hrvatska politička elita u BiH šute na sve ovo. Jesmo li svi to najednom Erdoganovi askeri?, stoji u priopćenju za javnost HRS-a.

Navodi se kako je u samo nekoliko dana Erdoganove akcije “Izvor mira”, agencije javljaju kako je sa svojih ognjišta potjerano oko 100.000 ljudi, a kako je preko pola milijuna ljudi ostalo bez pitke vode i hrane.

No, ono što je najopasnije jeste kako su posljednjih sati na tisuće zarobljenih najopasnijih boraca ISIL-a, koji su pozatvarani u periodu od 2014. do ožujka 2019., oslobođeni zbog napredovanja turske vojske. Novinari javljaju kako se masovna bježanja događaju i u ostalih tridesetak centara gdje su se nalazili borci ISIL-a, zajedno sa ženama i djecom, priopćeno je.

U priopćenju je istaknuto kako novinari s lica mjesta govore kako turskoj vojsci u provedbi “Izvora mira” pomažu i arapske paravojne jedinice, na platnom spisku Erdogana, koje provode “akcije izviđanja”.

Doznajte više o kurdskom narodu i zašto ga Turska napada

Na koji način se provode te akcije najbolje govori sudbina aktivistice za ljudska prava Hevrin Khalaf, koja je u ciljanoj akciji uhićena, silovana i kamenovana na ulici. Dopisnik talijanskog Corriere-a Lorenzo Cremonesi javlja kako su brojni slučajevi silovanja, a posebne vojne akcije provode protiv kršćanske manjine. Zbog izvješćivanja o ovome, njegovo ime, uz imena još nekolicine novinara, se nalazi na posebnoj tjeralici paravojnih jedinica, poručuju iz HRS-a.

HRS problematizira i osuđuje izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao kako Turska ima pravo braniti svoju sigurnost.

Veliki Erdoganov vezir od Bosne, Bakir Izetbegović na sve ovo govori kako “Turska ima pravo braniti svoju sigurnost, teritorijalni integritet” i kako je “prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju”. Sarajevska politička, NVO i medijska mašinerija, ona ista koja u više navrata na dnevnoj osnovi plaši narod “uplitanjem susjeda u unutarnje stvari u BiH”, poslovično šuti i na ono što se događa u Siriji i na izjave Bakira Izetbegovića. Za one koji će reći “pa što se to nas tiče”, samo podsjećanje kako se na izričit zahtjev tog istog Erdogana, bez ikakvog pravnog osnova, ukinulo boravišne dozvole za 4 osobe, kako su Turska i Saudijska Arabija najveći uvoznik oružja proizvedenog u BiH, a izvoznik “boraca i vitezova” koji planiraju doći u BiH, priopćeno je.

Iz HRS-a pišu kako ih ne iznenađuje šutnja srpske političke elite, koja ovih dana potpisuje milijunske ugovore sa Erdoganom, ali ih kako navode, iznenađuje i zabrinjava šutnja hrvatske političke elite.

Tko ako ne Hrvati u BiH kao narod ne može posvjedočiti političku, ustavnu i građansku obespravljenost, koja je plod ratne agresije i propalih međunarodnih interesnih strategija. Odgovornost nam je stati u obranu slabijih i osuditi gaženje ljudskih prava Kurda, zalagati se za mirno rješenje njihovog statusa. To nam je odgovornost, jer se ne događa to “tamo negdje”, nego ovo što se danas događa na sjeveru Sirije može vrlo vjerojatno imati implikacije i na BiH. Jedna od rijetkih stvari u kojima se slažu ruske i američke obavještajne službe jeste kako bi oslobađanje ISIL-ovih boraca iz zatvora koji su bili pod kontrolom Kurda moglo imati reperkusije na tzv. Zapadni Balkan, gdje bi se mogla otvoriti nova uporišta ISIL-a, poručuju u priopćenju.

HRS se ograđuje od Izetbegovića i Džaferovića, a pozvali su i čelnike hrvatskog naroda u BiH da učine isto.

Izetbegović podržao napad Turske na Kurde u Siriji

Ovim putem se ograđujemo od izjava člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Predsjedavajućeg Doma Naroda Bakira Izetbegovića. Mi koji smo žrtve i vojne i političke agresije duboko suosjećamo s kurdskim narodom koji je ostavljen na milost i nemilost sudbini, kao što smo mi bili ostavljeni početkom 90-ih prošlog stoljeća. Pozivamo čelnike hrvatskog naroda da se također ograde od izjava bošnjačkih čelnika te osude Erdoganovu agresiju na Siriju. Kako možemo očekivati da svijet prepozna našu obespravljenost u BiH, ako mi nismo u stanju pokazati minimum suosjećanja prema drugim obespravljenima, navodi se u priopćenju za javnost HRS-a.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.