HPD Čvrsnica nastavlja s ljetnim tečajem GSS

Drugi vikend tečaja protekao je odlično i efikasno u svim zadaćama koju su stavljene pred polaznike tečaja. U petak večer učilo se o topografskim kartama, orijentacija, upotrebljavanje kompasa, određivanja koordinata u prostorijama parka prirode Blidinje. Subota jutro se prešlo na praktični dio rada gdje smo svoje znanje  upotrebljavali na samom terenu. Uz loše vrijeme kišu i maglu, uspješno smo završili sve zadatke koji su nam postavljeni.


Nakon toga polazimo prema Stipića livadama gdje smo vježbali i zadnji put sidrenje i osiguravanje na stijenama, ali ovaj put radile su se dosta zahtjevnije i složenije operacije. Najprije se učile starije tehnike izvlačenja ozlijeđenih koji su temelj svih novijih stvari u spašavanju, te se kasnije prelazilo na suvremenije tehnike kao upotreba diskete (nosila za ozlijeđenog), Gramingerovog pojasa, američkog marinera koji se može upotrebljavati i na stijenama a i na snijegu, te korištenje vitla sa sajlom, i suvremenijeg vitla na koji se koristi uže.

Nakon kratkog odmora u večernjim satima se vraćamo na obuku prve pomoći koju je vodila dr. Veronika Grgić sa svojim kolegama iz stanice Mostar. Radilo se na pristupanju ozlijeđenom, provjere ozljeda, imobilizacije lomova ruku, nogu i raznih posjekotina, te pružanja pomoći umjetnim disanjem i masaže srca. Predavanja su trajala do 23 sata, a nastavak je slijedio ujutro. Nakon završetka pružanja Prve pomoći ponovo su se radile vježbe izvlačenja ozlijeđenih do popodnevnih sati, nakon čega se uradila analiza događaja vikenda.


Ovim putem članovi HPD Čvrsnica Široki Brijeg i ostali koji sudjeluju na ljetnom tečaju GSS-a zahvaljuju se parku prirode Blidinje koje je osiguralo prostorije kod Ski centra za obuku i predavanja instruktora GSS-a.

(Blidinje.net | Joško Musa)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.