HP Mostar poštanskom markom obilježava Međunarodni dan Parkinsonove bolesti

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodne poštanske marke u povodu Međunarodnog dana Parkinsonove bolesti i 200. obljetnice smrti engleskog liječnika Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tada nepoznatu bolest 1817. godine.

Prvi put Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježen je 11. travnja 1997., na njegov rođendan. Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja. Parkinsonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin.

Jedan od prvih simptoma je drhtanje, karakteristično po tome da je prisutno u mirovanju, nestaje u snu, smanjuje se u pokretu, a pojačava se pri emocionalnim uzbuđenjima i naporima.

Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Suvremene mogućnosti rane dijagnostike te rano započinjanje liječenja znatno su produljile radnu sposobnost i samostalan život bolesnika.

Simbolom Parkinsonove bolesti smatra se crveno-bijeli tulipan. Uzgojio ga je nizozemski hortikulturist Van der Werelda koji je imao Parkinsonovu bolest te ga nazvao upravo po Jamesu Parkinsonu. Crveni tulipan je simbol podrške ljudima koji žive s ovom bolešću i njihovim obiteljima.

Autor likovnog rješenja je Petar Soldo, prvi dan izdanja 11. travnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.