HP Mostar izdala novu marku “200 godina bicikla ‘draisine'”

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku “200 godina bicikla ‘draisine'” u arku od 9 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autorica izdanja je Ariana Noršić, marka nominalne vrijednosti 2,70 KM tiskana je u tiskari Zrinski Čakovec, a u poštanskom prometu koristi se od 12. lipnja 2017.

Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti i online putem web shopa www.epostshop.ba Kupovina se obavlja u nekoliko jednostavnih koraka i željeni artikli stižu na odabranu adresu.

Povijest bilježi različite primjere vozila koja su pokretana ljudskom snagom pa se otkriće bicikla ne može vezati za ime određenoga izumitelja. Njemački barun Karl von Drais spominje se kao prvi vozač bicikla koji je 1817. napravio bicikl na guranje nazvan draisine. Kriza i nedostatak hrane u svijetu početkom 19. stoljeća potaknuli su ga da pronađe zamjenu za konja, koja bi se koristila za prijevoz, te je izumio Laufmaschine (stroj za trčanje) koji je kasnije nazvan ‘draisine’.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.