Hotel propasti u Sjevernoj Koreji je najveća napuštena zgrada na svijetu – Jabuka.tv

Hotel propasti u Sjevernoj Koreji je najveća napuštena zgrada na svijetu

Temelji masivnog hotela Ryugyong u sjevernokorejskoj prijestolnici Pjongjang postavljeni su još 1987., ali ovo zdanje koje nadvisuje gradsku panoramu je i dan-danas napušteno.

Neboder oblika piramide visok je 330 metara, a do 2017. je bio i najviša građevina na Korejskom poluotoku.

Osmišljen je kao hotel s preko 3000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle se pruža pogled na čitav glavni grad ove izolirane komunističke zemlje.

Naziv hotela u prijevodu glasi “prijestolnica vrba”. Hotel je konačno podignut 1992., iako su svi radovi bili obustavljeni do 2008., ostavivši gorostasno betonsko zdanje da desetljeće i pol čami okruženo daleko nižim zgradama. Zbog svoje sumorne pojave Ryugyong je svojevremeno stekao nadimak “hotel propasti”, piše CNN.

Otada su nastavljali s radovima s vremena na vrijeme, pa je vanjština hotela danas prekrivena metalom i staklom, dok se noću pali raznobojna LED rasvjeta.

Kraj Hladnog rata i početak zidanja

Hotel Ryugyong je proizvod tenzije između dvije Koreje, koja je bila izrazito naglašena tijekom razdoblja Hladnog rata. Vlasti u Pjongjangu htjele su dokazati svoju političku moć i arhitektonsko umijeće, nakon što je južnokorejska prijestolnica Seul određena kao domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1988. Za iduću godinu je u Pjongjangu dogovoren Svjetski festival mladih i studenata, sportska manifestacija koja nalikuje Olimpijskim igrama, a u kojoj su često sudjelovale socijalistički uređene države.

Iako je hotel trebao biti spreman 1989. primiti goste iz inozemstva, to se nikada nije dogodilo. Sjeverna Koreja je doživjela ekonomski krah nakon što je nezamisliva količina novca već bila uložena u izgradnju novog stadiona i širenje tamošnjeg aerodroma.

Kostur zgrade je izgrađen 1992. i tada se stalo s radovima. Kao podsjetnik neispunjenih planova, na vrhu zdanja je 16 godina stajao nepomični, napušteni kran.

Betonsko čudovište

Razlog zbog koga je hotel u obliku piramide nije isključivo pitanje estetike. Odgovor leži u činjenici da je ovo zdanje napravljeno od betona, koji je bio dostupniji od čelika, pa je bilo nužno da težište zgrade bude šire i izdržljivije, kako se viši katovi ne bi urušili.

Calvin Chua, arhitekt iz Singapura koji se bavi urbanizmom Pjongjanga, smatra da je nadahnuće za ovakav oblik u stvari planina, a ne piramida. Prema službenoj biografiji, Kim Jong II., otac sadašnjeg vođe Kim Jong Una, rođen je u vojnom kampu u planini Paektu, koja je najviša na Korejskom poluotoku i predstavlja važan simbol Sjeverne Koreje. Hotel je trebao podsjećati na ovaj veliki značaj koji planine imaju za narod.

Nastavak gradnje 16 godina kasnije

Radovi su nastavljeni 2008. u dogovoru s egipatskom kompanijom Orascom. Zahrđali kran je svrgnut s vrha napuštenog betonskog zdanja, a njegova vanjština je, potom, prekrivena staklom i metalnim pločama, kako bi mu se dao uglancan izgled. Usprkos renovaciji, hotel i dalje ne radi.

Njemački lanac luksuznih hotela Kempinski je 2012. najavio sudjelovanje u upravi Ryugyongom, koji je trebao biti otvoren 2013. Samo nekoliko mjeseci kasnije, napustili su projekt. Zbog toga su počele kolati stare glasine da je zgrada nesigurna iznutra, što je potkrijepilo urušavanje jednog nebodera s 23 kata u Pjongjangu 2014. godine.

Rijetkima je dopušten pristup unutrašnjosti hotela. Jedan od tih rijetkih pojedinaca je i Simon Cockerell, direktor agencije iz Pekinga u Kini, koja organizira turističke posjete Sjevernoj Koreji. On je 2012. posjetio unutrašnjost Ryugyonga. Tamo je zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

Bilo nam je potrebno puno vremena podići se na 99. kat dizalom, jer postoji samo građevinski lift, a ne suvremeno dizalo sa svim dugmićima, objasnio je Cockerell.

Predstoji li hotelu svijetla budućnost?

Ryugyong je donekle zaživio 2018., kada je ugrađena LED rasvjeta. Osim toga što se koristi kao svjetlosni spektakl, ima ulogu i propagandnog stroja. Naime, pomoću LED rasvjete se prikazuje četverominutni program koji prikazuje povijest zemlje i razne političke slogane, a sam vrh zdanja predstavljen je u bojama državne zastave.

Ipak, ovaj svjetlosni spektakl se priređuje samo kada se u glavnom gradu nešto događa. Električna energija je nešto na čemu se štedi u Pjongjangu. Radovi s vremena na vrijeme su danas omogućili prolaznicima prići hotelu sve do samog ulaza, s tim što im nije dopušteno stupiti unutar zgrade, prenosi Index.hr.

Sve do 2017., Ryugyong je bio najviša građevina na Korejskom poluotoku, kada ga je nadmašio Lotte Tower u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. Za sada mu ostaje titula najviše napuštene zgrade na svijetu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.