Hong Kong se priprema za novi masovni prosvjed

Hong Kong se priprema za još jedan veliki prosvjed protiv vlade nakon neuobičajeno mirne subotnje večeri u posljednjih nekoliko mjeseci nasilnih prosvjeda u tom azijskom financijskom središtu.

Nakon nasilja tijekom prosvjeda na gradskom aerodromu ranije ovog tjedna, prosvjedi su djelomično oslabili, no nedjeljni prosvjed mogao bi pokazati da pokret još uvijek ima široku podršku naroda.

Policija u subotu navečer nije ispalila suzavce u kratkom sukobu s prosvjednicima ispred policijske postaje u četvrti Mong Kok, što je iznenađujuće nakon sve nasilnijih sukoba u posljednjih jedanaest tjedana. Iz policije su rekli da su ispalili jedan gumeni metak.

Neki od prosvjednika su u subotu rekli da čuvaju snagu za nedjelju kada se očekuje prosvjed u parku Victoria, u trgovačkoj četvrti Causeway Bay na hongkonškom otoku. Prosvjed je organizirala prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava koja je organizirala i mirne milijunske prosvjede u lipnju.

Kina prosvjednike usporedila s “teroristima”, aerodrom u Hong Kongu otvoren

Prosvjedi su u lipnju započeli zbog ogorčenosti sada već suspendiranim zakonom koji bi omogućio izručenje osumnjičenih i suđenje u Kini. No sve veće nezadovoljstvo potaknula je i zabrinutost zbog ograničavanja sloboda koje jamči dogovor o “jednoj zemlji i dva sustava” kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997. godine.

Prosvjednici zahtijevaju provođenje demokratskih reformi i ostavku čelnice grada Carrie Lam koja ima podršku Pekinga.

Prosvjedi su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava predsjednik Xi Jinping otkako je došao na vlast 2012. Nemiri se odvijaju u izrazito osjetljivo vrijeme, posebice jer će vladajuća Komunistička partija 1. listopada obilježiti 70. godišnjicu utemeljenja Narodne Republike Kine.

Peking ima izrazito oštar stav prema prosvjednicima, a strane zemlje poput SAD-a optužuje za poticanje nemira.

Kina je izvođenjem vojnih vježbi paravojnih postrojbi na stadionu u Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, poslala jasno upozorenje da postoji mogućnost vojne intervencije u Hong Kongu.

Kina upozorila prosvjednike u Hong Kongu da se “ne igraju s vatrom”

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.