Hod za život u Imotskom: Podrška nerođenima i obitelji u Hrvatskoj

U subotu se u Imotskom i Slavonskom Brodu održao godišnji Hod za život, obitelj i Hrvatsku, kojim se već osam godina zaredom daje podrška nerođenima.

Pod geslom “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…”, sudionici su se okupili kako bi skrenuli pozornost na važnost zaštite života od začeća do prirodne smrti.

Kroz miroljubivi hod, organizatori su pozvali na konkretne mjere koje bi pomogle majkama, obiteljima te podsjetili na važnost podrške muškaraca u tim situacijama.

Hrvatska već osmu godinu za redom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima.

Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…“

Stipe Čelan, koordinator Hoda za život u Imotskom, istaknuo je da se danas hodalo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva.

Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Stoga je naša odgovornost, briga za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Želimo potaknuti aktualnu vlast da poduzme konkretne mjere koje bi pomogle majkama, obiteljima.

Podsjećamo i na važnost podrške svakoga muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta. Danas smo hodali i za sve naše liječnike, babice, medicinske sestre, farmaceute, koji poštuju život i koji prizivom na svoju savjest štite život majke i djeteta. Danas smo hodali za preobrazbu cijelog našeg društva.

Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se Hod organizira.

To nas raduje, unosi optimizam, to je ustvari i očekivano, jer to je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti. Želimo da sve ove navedene činjenice i ova stvarnost budu poznate svakoj ženi i svakom muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca!

U Hrvatskoj su 4 medicinska fakulteta na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život, odgovorila – začećem. Isto tako, iskustvo i znanstvena istraživanja potvrđuju da je za brigu o nerođenom i rođenom djetetu ključna ljubav – ljubav i briga o trudnici, djetetovoj majci, ljubav majke i oca prema nerođenom djetetu, baš kao i potpora obitelji i lokalne, društvene zajednice. Isto vrijedi i za stare ljude. Oni koji su okruženi ljubavlju i brigom svoje djece i obitelji sigurno ne zazivaju smrt. Dakle, Hod za život potiče na razmišljanje, poziva na sučeljavanje argumenata i svojim volonterskim radom pruža potporu svakom djetetu – rođenom i nerođenom, te njegovu ocu, majci i cijeloj obitelji,  istaknuo je Čelan.

Ivan Galić, koordinator za Hod u Imotskom istaknuo je kako istina o ljudskosti nerođenog djeteta i nastojanje da se drugima pomogne ne vrijeđa osjećaje, nego upravo suprotno – zalječuje rane.

Istina koju danas govorim, ne želim da bude ona koja neumoljivo kori, nego ona koja srdačno ljubi. Bez obzira koliko će je nekim ljudima biti teško čuti, želim da znate da je moja intencija u ljubavi, dobronamjerna, s razumijevanjem, a ne osorna i s gnjevom.

Jer ljubav je ona koja se ne raduje nepravdi, a raduje se istini. Autentični ste. Posjedujete vlastiti genetski kod, često drugačiju krvnu grupu od majke… Živjeli ste u njoj, ali vaše stanice su bile samo vaše, odvojene od majčinih… Znajući sve ove znanstvene činjenice, koja je to onda naša dužnost prema svim ljudskim bićima, posebno onima malenima koji ne mogu sebe zastupati?

Koja je to naša dužnost prema svim odraslim ljudskim bićima?! Želimo li da nam djedovi i bake žive u strahu od egzistencije zbog lošeg demografskog sustava? Želimo li da nam majke, pogotovo one samohrane, budu zakinute zbog nedostatka fleksibilnosti njihovog radnog vremena ili obitelji koji nemaju mogućnosti društvenog i ekonomskog napretka zbog manjka radnih mjesta i politike koja zanemaruje običnog čovjeka?

Pravo na život temeljno je ljudsko pravo, iz kojeg proizlaze sva druga ljudska prava. Zato pozivam sve nas, samo dajmo ljubav… svaki dan!, rekao je Galić.

U Imotskom svoje 25-godišnje iskustvo u radu s djecom podijelila je i Mirjana Matković, edukacijski rehabilitator. Istaknula je da je svaki ljudski život neprocjenjivo vrijedan!

Bez obzira na to je li malen ili velik, zdrav ili s teškoćama u razvoju. Djeca s teškoćama – nerođena i rođena imaju pravo na još veću brigu i ljubav. Niti jedna se žena ne bi trebala naći u situaciji da prekine život svog djeteta. Upravo rad s djecom koja imaju zdravstvene poteškoće svakodnevno me oplemenjuju, od njih učim, donose radost svima nama!, rekla je Matković.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku po gradovima, kroz mjesec svibanj i lipanj 2023. godine:

• Osijek i Zadar – 13. svibnja 2023.

• Vinkovci i Zagreb – 20. svibnja 2023.

• Varaždin, Knin i Metković – 03. lipnja 2023.

• Sisak, Rijeka i Split – 17. lipnja 2023.

(www.jabuka.tv | FOTO: Boško Ćosić)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.