Hoće li pehar za prvaka BiH već sutra biti u vitrinama Zrinjskog?

Iako 29. kolo možda neće dati odgovor na pitanje tko će biti novi prvak, prijelazni pehar namijenjen prvaku BiH ipak će već sutra biti u Mostaru, a o epilogu mečeva Zrinjski – Mladost, Široki Brijeg – Čelik i Željezničar – Sarajevo, jasno, ovisi hoće li nakon utakmice biti organizirana svečana dodjela pehara i medalja ili će sve biti prolongirano za posljednje kolo.

Svjesni da titula možda neće biti osigurana ove nedjelje, Pod Bijelim brijegom, očekivano, jučer nisu željeli previše govoriti o tome, ali je ipak činjenica da klupska administracija u organizaciji utakmice protiv Mladosti u protokol mora ubaciti i eventualnu svečanu ceremoniju, koja bi uslijedila po završetku ogleda. Kako smo doznali, pehar i medalje ovog puta ne bi bili dodjeljivani na travnjaku, kao što je bio slučaj 2005. i 2009., nego ispred svečane lože u kojoj se očekuju i najviši predstavnici Nogometnog saveza BiH.

Hoće li Zrinjski, pak, sutra osigurati naslov ili ne, nitko ne zna, ali ono što je poznato jest da bi Mostarci osvajanjem treće titule stigli do treće “kante” te bi se tako izjednačili sa Željezničarom, koji je u prethodnih jedanaest sezona također osvajao tri naslova, što ga čini najtrofejnijim klubom u Premier ligi.

Podsjetimo, Zrinjskom će za teoretsku potvrdu naslova tri boda protiv Mladosti biti dovoljna samo u slučaju ako mu u prilog bude išao barem jedan rezultat iz utakmica Široki Brijeg – Čelik i Željezničar – Sarajevo. Naime, ako jedan od ova dva ogleda završi remijem ili pobjedom Čelika ili Sarajeva, pitanje prvaka bilo bi odlučeno već sutra, a ako se to ne dogodi, odnosno ako sve tri utakmice završe pobjedama domaćina, onda bi odluka pala tek u posljednjih devedeset minuta u kojima sva tri kluba gostuju – Zrinjski kod Veleža, Široki Brijeg kod Olimpica, a Željezničar kod Rudara.

Važno je naglasiti da bi u tom slučaju jedino ostalo upitno hoće li novi prvak biti Zrinjski ili Široki Brijeg, jer bi Željezničar i Sarajevo izgubili i teoretske izglede. Mostarcima bi, pak, dovoljan bio i bod u gradskom derbiju, dok bi do naslova mogao doći i u slučaju poraza, ali pod pretpostavkom ako pobjede ne upišu i Široki Brijeg i Željezničar, jer bi naslov završio na Pecari samo u slučaju ako bi tri kluba imala isti broj bodova.

Dosadašnji prvaci
2002./2003. Leotar
2003./2004. Široki Brijeg
2004./2005. Zrinjski
2005./2006. Široki Brijeg
2006./2007. Sarajevo
2007./2008. Modriča
2008./2009. Zrinjski
2009./2010. Željezničar
2010./2011. Borac
2011./2012. Željezničar
2012./2013. Željezničar

Od 2002. u zajedničkoj Premier ligi nastupala su ukupno 33 kluba, naslove je osvajalo njih sedam (Leotar, Široki Brijeg, Zrinjski, Sarajevo, Modriča, Željezničar, Borac), dok samo šest klubova iza sebe ima svih dvanaest premierligaških sezona (Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Leotar, Čelik)

(Dnevni list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.