Hoće li nova federalna Vlada biti uspostavljena u Velikom tjednu?

Međunarodna zajednica neće dopustiti istek roka od 30 dana kako bi se uspostavila nova federalna Vlada.

Zbog toga se očekuje da će se u slučaju nepostojanja dogovora oko izbora nove Vlade posegnuti za novim izmjenama koje se tiču same ustavne i izborne procedure.

To je neizravno nagovijestio i sam međunarodni visoki predstavnik koji je poručio da se politički akteri moraju ponašati odgovorno i okončati proces formiranja vlasti te je pri tome osudio manipulacije koje se svakodnevno plasiraju u dijelu političke i medijske javnosti.

Izgovor za blokade

U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočio sam intenzivnom i namjernom pogrešnom tumačenju mojih odluka i pokušajima da se one iskoriste kao izgovor za odugovlačenje i stvaranje destruktivnog ozračja. Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. listopada je da institucije Federacije BiH učine funkcionalnijima. One postavljaju preduvjete za stvaranje demokratskog okruženja u kojem će svi građani biti sigurni da su njihovi glasovi važni. Da će se demokratska volja naroda pretočiti u vlast i akciju. Vrijeme je da političari udvostruče napore, da budu konstruktivni i iznesu konkretne modele za unaprjeđenje sustava za dobrobit ove zemlje i njezinih građana. Rukovodim se mantrom Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog kancelara: Ne želim slušati o onome što nije moguće, želim da čujem ono što je moguće, poručio je Schmidt u svojevrsnoj posljednjoj ponudi, odnosno upozorenju lokalnim vlastima.

Prema najavama s posljednjeg sastanka, na kojemu je potpisana raspodjela vodećih pozicija između HDZ-a BiH i “osmorke”, do kraja dana će predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara dobiti imena budućih ministara u 16 federalnih resora, a od ranije je poznato kako bi premijer trebao biti Nermin Nikšić, aktualni predsjednik SDP-a BiH.

Prema sadašnjoj proceduri, predsjednica potpisuje kandidaturu mandatara i ministara, a s tim prijedlogom treba se složiti dvoje dopredsjednika – predstavnik Srba Igor Stojanović koji dolazi iz SDP-a BiH te Refik Lendo iz SDA-a kao predstavnik Bošnjaka u vodstvu FBiH. Prema donedavnim istupima, Lendo neće podržati raspored ministara i premijera u kojemu neće biti dužnosnika SDA.

Ni u ovome slučaju Schmidt nije napravio nikakav presedan, kako ga optužuje dio bošnjačkih stranaka i javnosti. U slučaju pak da lokalne stranke ne pronađu rješenje do Velikoga tjedna, reagirat će ponovno njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH.

Ustav iz Washingtona

Naime, da nije uopće intervenirao, i po starim pravilima su predsjednik i dvoje dopredsjednika mogli nastaviti s opstrukcijama izbora najvažnijih poluga izvršne vlasti jer je riječ o rješenju koje je ostalo tako nedefinirano još od potpisivanja Washingtonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

A upravo takvi složeni federalistički mehanizmi napravljeni su kako bi se spriječila mogućnost da tri i pol puta brojniji Bošnjaci isključe Hrvate iz vlasti, neovisno o tome kakav utjecaj njihove stranke imaju među ovim narodom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.