Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je tijekom susreta sa službenicima NATO-a u Bruxellesu uspostavljanje baze NATO-a u BiH.

Naveo je i da se Rusiji ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Europe. Poznavatelji sigurnosne situacije i vojne politike kažu da takav scenarij i nije nezamisliv. Podsjećaju da NATO svoje baze već ima u zemljama regije.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine navodi da je neophodno unaprijediti suradnju između BiH i NATO-a. To bi podrazumijevalo, između ostalog, jačanje obrambenog sistema Bosne i Hercegovine i opremanje Oružanih snaga BiH. Zato je i postojanje baze NATO-a u BiH realna opcija, navodi ministar Helez.

To je vrlo moguće, vrlo realno i zavisi od političke situacije u Bosni i Hercegovini kako će se dalje odvijati. Ja ne mogu govoriti o detaljima, ali smo precizirali i u detalje dogovorili sve što treba za Bosnu i Hercegovinu da NATO uradi, imaju procedure, ima EUFOR, ima NATO i ima bilateralna podrška najmoćnijih zemalja članica NATO-a.

To je poželjna opcija, stav je dijela vojnih analitičara. Ukoliko sigurnost nije na najvišoj razini i postoji prijetnja za članice NATO-a, taj scenarij je moguć. Postoje baze već u Albaniji, na Kosovu baza SAD-a, a planirana je uspostava i u Crnoj Gori. Stoga, prije ulaska u članstvo NATO-a moguće je povećanja vojnog prisustva snaga NATO-a, iako je Althea i dalje tu, uz najavu Rusije da će najesen uskratiti podršku produženju ove misije, naveo je Helez.

Ne znam točno kada će NATO i na koji način to realizirati, ali sasvim sigurno da postoji određeni prostor da se takve vrste aktivnosti NATO-a provedu kada je u pitanju regija i da se nastavi u narednom razdoblju u drugim zemljama koje su neposredno prije Bosne i Hercegovine ušle u članstvo NATO-a, poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore, mišljenja je vojni političar Nedžad Ahatović.

Idealna lokacija za te namjene mogla bi biti vojni aerodrom i baza Dubrave kod Tuzle. S druge strane, neki smatraju da je to realno izvodivo koliko i da Rusija otvori svoju bazu na području Republike Srpske. Političkog usuglašavanja o ovim pitanjima nema, kaže stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić. Ovakvi navodi, kaže, narušavaju političko-sigurnosnu situaciju.

Ne može o tome odlučiti ni jedan ministar, pa ni ministar obrane Bosne i Hercegovine, pogotovo su javne politike u oblasti sigurnosti veoma osjetljiva tema, nego se do te i drugih važnih odluka dolazi na ustavnim i zakonskim propisima određeni način, ocijenio je Ćeranić.

Atmosferu dodatno komplicira ruski utjecaj na prostoru Bosne i Hercegovine, stav je stručnjaka za sigurnost, ali i samog ministra Heleza. Osim Rusije, tu je kineski utjecaj i to sa velikim političkim interesom. Zbog toga ovaj prostor i je zanimljiv članicama NATO-a.

Kinezi su priznali da ipak iza toga stoji i politički interes koji podrazumijeva da bi u preslagivanju svjetskog poretka trebalo legalizirati postojanje autoritarnih režima, da budu jednako legalni kao demokratski i da se ne demonizira po pitanju ljudskih prava. Tome se priključila i Rusija i izrazila interes prema Balkanu, smatra stručnjak za sigurnost Hamza Višća.

Iako smo zanimljivo tlo za različite svjetske političke interese, domaćim političarima je najteže zaštiti interes građana Bosne i Hercegovine. Većina njih bi se osjećala sigurnije da žive pod kišobranom NATO-a, javlja BHRT.

Bećirović pozvao na otvaranje NATO baza u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: JFC Naples)

12 komentara

  • Umjesto da se čuva zemlja i voda, ovi bi doveo Nato, Dodik iskopavanje litija, sve za svoj profit. Pa potrovat ćete nas sve.

  • Navedeni Hamza Višća nije nikakav stručnjak za sigurnost, nego general u pokušaju, s radikalnim muslimanskim htijenjima…
    Lijep pozdrav!

  • One betonske zidine na V.Glavici mirišu na NATO bazu, ništa drugo mi ne pada napamet. Nekoliko desetina milijuna maraka je potrošeno samo na zidine. 😀 još samo fali zračna luka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.