Hoće li Leotar ipak ostati u Premijer ligi?

Tko će igrati u Premijer ligi BiH sljedeće sezone ako prvak Prve lige Republike Srpske, Krupa, ne dobije licencu.

Propozicije natjecanja za Premijer ligu su jasne, no problem prave Propozicije natjecanja za Prvu ligu RS.

Iz Premijer lige ispali su tuzlanska Sloboda i trebinjski Leotar, no u posljednje vrijeme mnogo se spekulira o statusu Leotara koji se povezuje sa statusom Krupe – momčadi koja je ponovno suvereno osvojila Prvu ligu Republike Srpske i time izborila plasma u Premijer ligu.

Krupa je u protekle dvije sezone rezultatski osigurala igrati u društvu najboljih, no odustajala je od nastupa u Premijer ligi BiH pa se javnost pita kakvu će sada odluku donijeti čelni ljudi kluba iz Kanjona Tijesno. Čak i pored toga što su nedavno istaknuli da će igrati u Premijer ligi ako dobiju licencu, piše SportSport.ba.

A, što će se dogoditi u slučaju da ne dobiju licencu? To je zapravo pitanje na koje se danas traži odgovor i koje bi moglo izazvati mnogo polemike sljedećih dana jer Propozicije natjecanja Premijer lige BiH i Prve lige Republike Srpske se nikako ne slažu.

O čemu se radi? Naime, u Propozicijama Premijer lige BiH jasno stoji da društvo najboljih bosanskohercegovačkih klubova napuštaju dvije posljednjeplasirane ekipe, u ovom slučaju su to Sloboda i Leotar.

Na kraju natjecateljske 2022./23. sezone, iz Premijer lige BiH ispadaju dva najslabije plasirana kluba, između ostalog navodi članak 2. Propozicija natjecanja Premijer lige za sezonu 2022./2023.

Dakle, dileme ne bi trebalo biti. Ali, ako ”zavirite” u Propozicije natjecanja Prve lige Republike Srpske za sezonu 2022./2023. vidjet ćete nešto drugo.

U slučaju neispunjenja licence za popunu mjesta u Premijer ligi BiH, baraž (Izvršni odbor NSRS određuje format posebnom odlukom) igraju prva sljedeća ekipa na ljestvici Prve lige koja ispunjava uvjete iz Pravilnika o licenciranju klubova Premijer lige FSBiH i ekipa iz Republike Srpske ako ispada iz Premijer lige BiH, a nalazi se na pretposljednjem mjestu na ljestvici.

Ako nijedna ekipa iz Republike Srpske, kao pretposljednja na ljestvici, ne ispada iz Premijer lige, u tom slučaju plasman u viši rang ostvaruje prva sljedeća ekipa po ljestvici, koja ispunjava uvjete iz Pravilnika o licenciranju klubova Premijer lige, navodi se u Propozicijama natjecanja Prve lige Republike Srspke za sezonu 2022./2023.

Drugim riječima, kao što se može vidjeti, Propozicije natjecanja za Premijer ligu BiH i Prvu ligu RS nisu usklađene, tako da bi u slučaju da Krupa ne dobije licencu, sasvim sigurno i pravne službe zainteresiranih klubova, ali i Saveza imale pune ruke posla, zaključuje SportSport.

Poraz Širokobriježana u Trebinju za kraj sezone

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.