Hoće li izbiti rat na Balkanu? – Jabuka.tv

Hoće li izbiti rat na Balkanu?

Online magazin Foreign Policy objavio je članak pod naslovom “Da li će na Balkanu izbiti novi rat” u kojem navodi da je mir ugrožen nakon referendumskih najava iz Republike Srpske, odnosno predsjednika ovog bh. entiteta Milorada Dodika.

“Nakon 20 godina mira, iz Republike Srpske prijete da će ugroziti sporazum koji je održao cjelovitost Bosne. Zapad to mora zaustaviti”, kaže autor James Lyon u uvodnom dijelu teksta objavljenog u online magazinu Foreign Policy.

“Izgubljeni u vijestima o tome kako Rusi bombardiraju pobunjenike u Siriji i vijestima o izbjeglicama koje su preplavile Balkan na putu ka Zapadnoj Evropi, u Bosni i Hercegovini raste kriza. I u ovdje, također, Rusija ima upetljane ruke. 21. studenog će se obilježiti 20. godišnjica Daytonskog sporazuma koji je zaustavio troipogodišnji rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka. U Daytonu u Ohiu, specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke ostvario je veliku političku pobjedu koja je značila kraj konflikta i postavila temelje države”, navodi autor.

“Daytonskim sporazumom uspostavljen je i poseban predstavnik kako bi osigurao njegovo provođenje. Do danas, Bosna i Hercegovina je rijetka uspješna priča u postkonfliktnim društvima. Godišnjica bi trebala biti vrijeme za slavlje. Nažalost, možda neće ispasti tako. Dejtonskim sporazumom stvorena su dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Federacija u kojoj u većini žive Bošnjaci i Hrvati i Republika Srpska u kojoj većinom žive Srbi. Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik planira provesti referendum koji je u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom”, piše autor.

“Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”. Ovakvo pitanje nameće samo jedan odgovor”, navodi online magazin Foreign Policy.

“Referendum će dati Dodiku pokriće da institucijama u Republici Srpskoj naredi da ne poštuju zakone države BiH, naredbe, presude i da opstruira rad Tužiteljstva BiH. Ovo bi poništili 20-godišnji napredak i početak destrukcije vladavine prava u Bosni. Dok se referendum samo odnosi na sudske i tužiteljske stvari, njegove destruktivne namjere bi de facto značile nezavisnost. Prijetnje referendumom se odvijaju usred oluje koju generira Dodikov neumjereni srpski nacionalizam, manjkave politike EU, ruskog uplitanja na Balkanu i opasne nespremnosti SAD-a da u BiH nadjača EU”, stoji u tekstu.

Dodik je, navodi isti izvor, tijekom devet godina provodio nacionalističku retoriku, govoreći ponižavajuće stvari o Bošnjacima i državi Bosni i HErcegovini i govoreći kako je država privremeno formirana Daytonskim sporazumom.

Koristio je mehanizme kako bi blokirao reforme, oslabi državu koju je bolno gradila međunarodna zajednica. Dodik je napadao Upravu za neizravno oporezivanje, Elektroprijenos BiH, državne sudske i tužiteljske institucije, Graničnu policiju BiH, Agenciju za istrage i zaštitu i druge državne institucije.

“Jedini čovjek koji ima pravo otkazati dodikov referendum, visoki predstavnik Valentin Inzko, drži se po strani na zahtjev. EU još uvijek treba formulirati odgovor na Dodikove posljednje provokacije. Oni koji razumiju fragilnost Bosne i Hercegovine su zabrinuti i to s razlogom. Washington sada, ne kasnije, mora odlučiti da li e proaktivno djelovati kako bi održali Bosnu i Hercegovinu jedinstvenom ili će dopustiti Moksvi da kroji pravila. Sirija je pokazala da čekanje ima svoju cijenu koju Balkan ne bi trebao platiti”, piše na kraju teksta objavljenog u online magazinu Foreignt Policy.

(N1)


13 komentara

 • Uglavnom nema vam ko ratovat…
  Zamislite:Čović juriša sa bombom u ruci,desno do njega sa pletenicama i heklerom Borjana Krišto,s lijeve strane napad predvodi Božo Ljubić i njegov zet iz Francuske…A duboko u neprijateljskoj pozadini Zdenko Ćosić predvodi izvidnicu…..
  hahahaha kakva satira.Ratujte pederi majku vam jebem izgintie svi i učinite nam život ljepšim

 • E da hoće, onda bi nas i Njemačka primila. Zamislite da se Zg i Bg međusobno gađaju balističkim raketama. U Zg stožeru Karamarko, Kolinda, Čović, Ljubić,… u Bg stožeru Vučić, Dačić, Dodik, Šešelj, u Hagu padaju oklade, a u Sa se Izetbeg, Radon, Zlajo, Komša i Naser dogovaraju o I Sa konferenciji za mir kojom predsjeda Erdogan i BO. Zapovjednik Munchen bojne Ćosić šalje apel do apela uz booking za stožernike. Sklapa se “sarajstanski mirovinski sporazum=SMS” kojim su BiH i Turska jamci za održivi mir između RH i RS. Svi mamurni i doe jutro, jbga!

 • Nema rata za lopove više,ako žele rat neka puške uzmu Drug Dodik,Bosić,Čavić,Čović,LJubić,Lijanovići,Bakir,Fahro,Silajđžić,Ganić Suljagić,Lagumđžija,Nikšić,Budimir i bujrum neka ratuju za sve što su napljačkali,imaju zašta.Ja bi volio da zaživi pravna država i neovisno pravosuđe gdje neće biti nedodirljivi i ove lopine u pritvor da dokažu porijeklo imovine. Još je tu na stotine nespomenuti imena a veliki lopova i kriminalaca.Sad bi opet bjeda trebala u rovove i ginuti da pokrijemo ratom 20-godišnju pljačku.

 • Bit ce svima isto sudnji dan Bog ce sudit ,dobrima i losima .
  Kakva korist od ratovanja samo tuga majke kojima nema tko donijet bilju drva jer su u ratu izgubile sinove .
  Oni koji nisu ratovali sada su tajkuni svisoka ih gledaju.

 • Ameri gube tržište za prodaju oružja u siriji pa bi ponovno u BOSNU.DODIK ima pravo vozi svojimputem i neobazire se na poslušnike.ČOVIĆ je izgubio priliku osamostaljenja jer je ulizica i nije poštivao volju HRVATSKOG naroda ali rata neće biti .Zatvorite granice pred ovom hordom migranata da ne uvezu rat.

 • Ko ce im ratovat?? Njima bi bila pupa da zarati…i opet bi se isti obogatili na racun rata…nekom rat a nekom brat…I da zarati prvo bi narod pobio ove ove sto su se snasli oko svoji kuca pa onda glavne tate Covica i ostalu ekipu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.