Hoće li domaći gosti započeti oporavak turizma u BiH?

Ovogodišnja ljetna turistička sezona, uz izazove koje nosi sa sobom uslijed pandemije i ograničenja putovanja, za BiH će predstavljati i poseban izazov u svjetlu činjenice da će brojni građani iz Europske unije s posebnim potvrdama o putovanju birati tradicionalne lokacije unutar Europske unije, poput Hrvatske, Španjolske i Grčke, a to znači kako u startu neće birati BiH kao opciju za koju, barem u ovom trenutku, ne trebaju nikakve potvrde.

Istodobno, problem bi im možda predstavljala i činjenica kako prilikom povratka iz BiH u svoje matične države moraju u neki oblik karantene, a sve to govori o potrebi da se Bosna i Hercegovina ove godine okrene ili novim tržištima ili pak prilagodi ponudu domaćim gostima, kao i onima iz nekih od susjednih država, poput Srbije. Naravno, pritom će ključna biti osobna odgovornost, pridržavajući se maksimalno svih mjera socijalne distance.

Kada je riječ o novim pristupima promociji, internet ima vodeću riječ, a poseban značaj leži u platformama koje na brz i učinkovit način promoviraju bogatu bosanskohercegovačku ponudu. Primjerice, kompanija Linden, koja je kroz projekt ”Sarajevo Navigator” i povezane aktivnosti već 15 godina aktivan sudionik u razvoju i promociji bh. turističke ponude, kreirala je inovativnu platformu www.odmoriubih.ba, čiji je razvoj financiran u okviru projekta ”MarketMakers”, piše Večernji list.

Neizvjesna sezona u Neumu, predsezona gotovo u potpunosti podbacila

Dugoročni cilj platforme je postati središnje mjesto za putovanja po Bosni i Hercegovini, na kojem se mogu pronaći prijedlozi, informacije i ideje za putovanja. Istodobno, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je nedavno petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, koji će, kroz poticanje suradnje među svim razinama vlasti, gospodarstva i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog utjecaja pandemije.

O ozbiljnosti i značaju projekta govori i činjenica kako je vrijedan čak 20 milijuna američkih dolara, a cilj je potpora dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.

Na terenu se pak lokalne zajednice pripremaju, svaka u ovisnosti o specifičnoj situaciji u kojoj se nalazi. Neum, kao jedini bh. grad na moru, prošle je godine bio u fokusu zbog popunjenosti kapaciteta, a gosti su bili uglavnom ili državljani Bosne i Hercegovine ili Srbije. Načelnik Neuma Dragan Jurković za Fenu je kazao kako se nada kako će se epidemiološka situacija poboljšati i da će imati koliko-toliko uspješnu turističku sezonu.

Uz lakši ulazak stranaca u BiH, Hercegovina bi mogla imati dobru turističku sezonu

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.