HNŽ: Zavod u gubicima zbog isplata porodiljnih naknada

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije pretrpjet će višemilijunske gubitke zbog isplata porodiljnjih naknada, i to na osnovu pravomoćnih sudskih presuda, objavio je Dnevni avaz navodeći kako zvuči skoro nevjerovatno da se ove naknade isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, budući da porodiljni dopust nije bolest.

Medutim, zbog činjenice da je u HNŽ, kao posljednjoj u Federaciji BiH, Zakon o zaštiti obitelji s djecom tek nedavno usvojen, u posljednje tri godine Zavod je zatrpan tužbama pravnih osoba za refundiranje naknada za rad koje su isplaćivali svojim zaposlenicama iz vlastitih sredstava za vrijeme porodiljnog odsustva.

Dok, s jedne strane, nadležni u HNŽ koji zbog nepostojanja propisa iz oblasti dječje zaštite u proračunu nisu planirali sredstva za porodiljine naknade, s druge je sudska praksa pokazala da se zahtjevi rješavaju u korist tužitelja.

“Zavod je u svim sudskim predmetima podnesenim po ovom osnovu odbijao tužbene zahtjeve, odnosno isticao da se pravo na naknadu porodiljnog dopusta, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, isplaćuje iz proračuna županije i ne može biti financirano iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Međutim, u nedostatku županijskog zakona o zaštiti obitelji s djecom sud je počeo presuđivati i uveo sudsku praksu rješavanja sporova u korist podnositelja tužbi, odnosno na teret sredstava Zavoda”, rekla je Avazu Alenka Ban, glasnogovornica ZZO HNŽ.

Kako su pravomoćne drugostupanjske presude obvezujuće, Zavod, kaže Ban, postupa i isplaćuje nastale obveze, pa je samo u 2016. i do 30. rujna 2017. godine isplatio ukupno 1.180.042KM. Ban je rekla kako je Zavod nakon svakog izvršenog plaćanja Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ podnosio zahtjev za refundiranje isplaćenih porodiljnih naknada, ali oni su se u svom odgovoru upravo pozivali na nepostojanje zakonskih propisa.

Navela je kako je zbog pogrešne primjene materijalnog prava Zavod za sve pravomoćne presude koje prelaze 30.000 KM podnio reviziju Vrhovnom sudu FBiH.

No, Vrhovni sud FBiH još nije donio presudu. Avaz pak navodi da, iako je Skupština HNŽ 28. lipnja 2017. donijela Zakon o zaštiti obitelji s djecom, koji je 1. listopada ove godine stupio na snagu, sve tužbe pokrenute do tada i dalje će ići na teret sredstava ZZO HNŽ.

Tako će ZZO do kraja godine morati isplatiti milijun KM, a isti iznos, izračunali su, iz njihove blagajne bit će izvučen i u sljedećoj godini.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Bijela kuga nas pojede a vi stavili naslov,,Zavod u gubicima zbog porodiljni naknada,,. Ne gospodo on je na gubitku što u tom zavodu radi više ,,uhljeba,,nego što se djece rodi…Stotine njih se tu ubacilo,utrpalo u stalni radni odnos,ne rade ništa a plaće super velike.Problem nisu novo-rođena djeca nego ovi što ne rade ništa,tako i u drugim sektorima,ministarstvima..Dijeca su Božiji dar i blagoslov,neradnici su problem i teret društva…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.