HNŽ: Škole spremne za štrajk, nema isplate plaća niti uvjeta za rad

Nakon što županijska Skupština nije usvojila izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, sindikati osnovnih škola HNŽ-a počinju vuči prve poteze kao odgovor na trenutno stanje.

Tako je najavljen jednodnevni štrajk u školama u općini Čitluk, a ovaj primjer bi mogle slijediti i ostale škole u županiji.

”S obzirom da škole već pola godine ne dobivaju sredstva za materijalne troškove, može se reći kako je pravo čudo da se nastava uopće odvija. Mnogima su isključeni telefoni, internet, a sada će stanje biti još gore.

Uskoro ćemo donijeti odluku o konkretnim potezima, opcija generalnog štrajka je vrlo vjerojatna”, rekli su nam jučer za Večernji list Sindikatu osnovnih škola.

Sindikati smatraju kako ovakve promjene zakona nemaju smisla, te kako je potrebno donijeti novi zakon.

”O kakvim promjenama zakona govorimo kada se treba mijenjati više od 50 posto zakona da bi se stanje popravilo u prosvjeti. Mislimo da je potrebno donijeti novi zakon za ovu oblasti, i to ćemo tražiti od županijskih vlasti”, rekao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

On će u idućih nekoliko dana održati sastanke s bošnjačkim kolegama i nakon toga će se donijeti konačna odluka o mogućem štrajku.

Problem je i podatak kako plaće prosvjetarima ponovno nisu isplaćene do 20. u mjesecu, tako da će ova populacija opet plaćati zatezne kamate na kredite i zaduženja na karticama.

Na ovaj problem se upozorava već mjesecima, a neslužbeni podaci govore kako svaki zaposlenik u prosvjeti u prosjeku zbog isplate plaće nakon 20. u mjesecu plati 20 maraka zateznih kamata.

Sve ovo je samo dio problema koji se odnosi na prosvjetu u ovoj županiji. Očito je kako se sve više osjete posljedice nerada županijske Vlade koja je u krizi još od povratka s ljetnih odmora. Krizi se još uvijek ne nazire kraj.
Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.