HNŽ: Mlađi od 18 oslobođeni troškova zdravstvene zaštite

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojili su na  današnjoj sjednici u Mostaru Prijedlog odluke o dopuni odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju te županije, kojom se od plaćanja premije (markice) oslobađaju osobe mlađe od 18 godina, javlja Fena.

Istodobno, Klub zastupnika SDP-a, odnosno zastupnik Amer Zagorčić uputio je prijedlog prema Skupštini kojim se traži oslobađanje plaćanja premije za još neke kategorije stanovništva. Taj prijedlog proslijeđen je mjerodavnom organu na izjašnjavanje.

Zastupnici HNŽ-a usvojili su danas i Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti HNŽ-a, dok su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi vratili županijskoj Vladi na razmatranje.

Zastupnici će, također, danas razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području HNŽ-a.

Kada je u pitanju ta odluka, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je u izjavi za medije kako bi se stopa za umirovljenike trebala povećati s 1,2 na 2 posto te da Zavod od te kategorije stanovništva godišnje uprihodi oko 2 milijuna, a rashodi oko 43 milijuna maraka.

Također, tim se prijedlogom, među ostalim, za nezaposlene osobe traži povećanje stope s 2 posto na 2,5, čime bi Zavod, prema Bošnjakovim riječima, uprihodio dodatnih oko 530 000 maraka na godinu.

(Fena)


12 komentara

 • Osoba na birou znaci bez zaposljenja al mora placat markicu plus taj ista osoba mora placat jos svojoj djeci markicu.Hvala vam sto nas pljackate.

 • Zato su politicari masala ugojeni ,ni zedni ni gladni,svi placajte lijecenje i gladujte .
  Ako staro auto imate duplo registraciju platite ,ili ako nedaj Boze nemate osigurano kazna .
  Hvala Bogu nisu bolesni pa ne znaju da se nesto placa kad zaboli.

 • Nasa nista pa sta je ovo ljudi moji,oni u 5 dana izglasase doplatak za djecu porodiljne,ovo sad pa di mi zivimo i kome pripadamo.PA sta radi nasa vlada u p.m. Za nevirovat

 • Dođeš u Mostar pa te vraćaju da internog kažu imate internistu Dr. Šantića privatno u Širokom .i dnevno jedan internista prima 5 pacijenata i idućih pola godine se ne može naručiti. ????Na Cumu ti vade nalaze i pregledaju nepotrebno stažisti i medicinari pošalju te kući da se vratiš
  sutra ako se pogorša bez da i vidiš
  doktora specijslustu i da i specijalista odredi šta koje nalaze treba vaditi i terapiju. Specijalist napisao bolesniku da
  se izvadi hitno KKS a na CUM u mlada
  doktorica uz galamu i dreku jesi gluva neće
  ni da ćuje nego izvsdi samo hemoglobin i
  još dvije tri stavka vezano za Hb . Odemo
  u laboratorij oni isto neće mora biti
  uputnica VELIKA iz Širokog i ime i prezime
  specijaliste btoj i datum a u Širokom
  neradni dan.
  A mi immo uputu specijaliste iz bolnice koji
  gospoda ignoriraju
  Źalisno je kako se ponašsju prema bolesnoku ali je i razumjeti jer su zauzeti
  pametnim telefonima i internetom .

 • Ponasanje prema pacijentu je ljubav za posao i covjeka ,nisu neki ni rodeni da lijece ,treba bit covjek roden ponizan a ne bahat.
  Zasto se medicinsku sestru zove ,sestro’ jer bi svakom pacijentu trebala bit sestra kao bratu i sestri.
  Imam divno iskustvo medicinskog osoblja koji se trude i sretni su kad njihov pacijent ozdravi ,Bog ih Blagoslovio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.