HNŽ: ”Markica” za 2023. godinu ostaje 20 KM

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ u petak je održalo sedmu redovitu sjednicu.

Na prijedlog Stručne službe Zavoda, Upravno vijeće je usvojilo Odluku kojom visina premije osiguranja za 2023. godinu iznosi 20 KM po osiguranoj osobi, navedeno je u priopćenju za javnost nakon sjednice.

Obrazlažući predloženu odluku direktor Zavoda, Rade Bošnjak, je istaknuo kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini.

Ako bismo primijenili ovu preporuku cijena premije osiguranja u našoj županiji iznosila bi od 56 KM do 70 KM. Međutim, uvažavajući ekonomske i socijalne okolnosti kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima, unatoč riziku povećane potrošnje u zdravstvenim ustanovama, predložili smo da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 KM što je 2,86 posto od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini, rekao je.

Distribucija premije osiguranja za 2023. godinu odvijat će se u razdoblju 1. prosinca 2022. do 28. travnja 2023. godine.

Pored Odluke o visini premije osiguranja za 2023. godinu, Upravno vijeće usvojilo je i izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, dopunu Plana rada Stručne službe Zavoda i dopunu Plana javnih nabava za 2022. godinu, kao i Odluku o popisu i imenovanju Središnjeg popisnog Povjerenstva, Odluku o utvrđivanju cijene usluge za izdavanje lijekova s Pozitivne liste lijekova HNŽ za 2023. godinu i Odluku o izmjeni Odluke o refundiranju troškova nabave ortopedskih i drugih pomagala.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Nastavlja se kriminal i pljacka naroda. Uplaćujem zdravstveno osiguranje ali ipak kupi markicu. Zbog cega, zasto, kome punimo džepove kao nitko ne zna. Narode glasaj opet za ove sto pljackaju narod sa 400-1000 km a sebi dizu 500 km place koje su vec 5-7 tisuca km.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.