HNŽ: Bolnice će dobiti oprost milijunskih dugova? – Jabuka.tv

HNŽ: Bolnice će dobiti oprost milijunskih dugova?

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u petak usvojila je po hitnom postupku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom. Ovim izmjenama, kako je rečeno, županijski Zakon o sudskim taksama s tarifom usklađen je s presudom Ustavnog suda, čime je omogućena veća pristupačnost građanima sudovima.

Tako će ubuduće sud moći pokrenuti neki proces i prije nego što građanin koji pokreće predmet uplati sudske takse, što do sada nije bio slučaj.Zastupnici Skupštine HNŽ-a s današnje sjednice prema federalnim vlastima uputili su inicijativu da se pokrene izrada zakona prema kojemu bi se javnim zdravstvenim ustavama u vlasništvu Federacije BiH oprostio dug ili dio duga koje te zdravstvene ustanove imaju na osnovu neplaćenih poreza, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Zastupnici su naglasili kako bi ovo bio dobar početak rješavanja ogromnih, prije svega, financijskih problema koji opterećuju zdravstvene ustanove ne samo u HNŽ-u, već i u cijeloj državi. O ozbiljnim financijskim problemima s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove govori podatak da ukupni dug tri najveća medicinska centra u HNŽ-u (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Regionalni medicinski centar “Safet Mujić”, Opća bolnica Konjic) iznosi više od sto milijuna maraka.

Skupština HNŽ-a usvojila je i Nacrt Zakona o trgovini HNŽ-a, Prijedlog Zakona o tržišnoj inspekciji u HNŽ-u i Izvješće o radu Županijskog pravobraniteljstva za 2014. godinu, dok je Izvješće o radu Županijskog suda u Mostaru skinuto s dnevnog reda jer predsjednica Županijskog suda nije mogla nazočiti današnjoj sjednici.

Na kraju sjednice žustru raspravu izazvao je zaključak koji je predložilo skupštinsko rukovodstvo, a prema kojem zastupnici koji su profesionalizirali svoj status u Skupštini HNŽ-a ubuduće moraju dostavljati mjesečne izvještaje o svom dolasku iz mjesta prebivališta u sjedište HNŽ-a kako bi mogli regulirati troškove prijevoza.

Jedan dio zastupnika isticao je dvojbe o tomu zašto nekome moraju polagati račune o svojim zastupničkim aktivnostima, dok su neki zastupnici izrazili negodovanje što za troškove prijevoza dobivaju novčani iznos u protuvrijednosti autobusne karte, a na posao u Skupštini dolaze osobnim automobilima pa im cijena autobusne karte ne pokriva u potpunosti troškove goriva.

Zaključak je na kraju ipak usvojen većinom glasova nazočnih zastupnika. Inače, današnja sjednica županijske Skupštine započele je s dvosatnim zakašnjenjem zbog nesuglasica oko dnevnog reda. Zastupnici oporbene Stranke za bolju budućnost ocijenili su takav rad skupštinskog rukovodstva neozbiljnim te su napustili sjednicu.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.