HNS dao podršku Miloviću i BHRT-u: Sud BiH prekoračio ovlasti, Milović nije ideološki podoban

Nakon što je objavljeno da je Sud BiH presudio da urednik dokumentarnog programa BHRT-a Tvrtko Milović nije ispunio jedan od uvjeta natječaja ove medijske kuće, potporu Tvrtku Miloviću dao je i HNS.

Hrvatski narodni sabor BiH je zbog odluke Suda BiH da Milović ne poznaje “novinarsku etiku, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva” reagirao priopćenjem i dao punu podršku novinaru Tvrtku Miloviću i BHRT-u.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Standardi medijske politike u Bosni i Hercegovini nažalost niti u 21. stoljeću nisu na prihvatljivoj demokratskoj razini.

Vidljivo je to i po donošenju sudskih odluka koje u službi određenih ideologija i politika pokušavaju utjecati na neovisnost medijskog djelovanja, ali i po nekim medijskim objavama koje svjesno plasiraju neistine i potiču javni i medijski linč osoba koje se ne uklapaju u njihove ideološke i političke interese i okvire.

Jedan od vrhunaca takvoga djelovanje je presuda Suda BiH kojom je osporen natječaj za urednika dokumentarnog programa BHT1. U presudi se kaže kako izabrani urednik Tvrtko Milović “nije ispunjavao jedan od uvjeta natječaja, a to je besprijekorno poznavanje novinarskog kodeksa, uređivačkih načela, svjetskih standarda novinarstva”.

Milović: Sud nije razmatrao moje kompetencije, BH novinari imaju lažnu brigu za BHRT

Svatko razuman bi se nakon ove kvalifikacije trebao upitati: na osnovu rezultata kojih testova i kojih kriterija je Sud donio takvu odluku te, još više, je li Sud mjerodavan donositi odluke o tome koliko koji novinar ili urednik besprijekorno poznaje novinarski kodeks, uređivačka načela i svjetske standarde novinarstva?

Mi u Odjelu za kulturu, sport, medije i informiranje GV Hrvatskog narodnog sabora BiH stojimo čvrsto na stajalištu da to nije mjerodavnost suda i da je Sud BiH u ovome slučaju podlegao pritiscima određenih javnosti te grubo prekršio svoje ovlasti. Posebno nas zabrinjava što je javna, a sada evo i sudska hajka na BHT1 i gospodina Milovića potaknuta činjenicom da gospodin Milović kao novinar i urednik nije htio prihvatiti ideološki diskurs i javne narative koje unitarističko-šovinistički mediji i pojedinci nastoje nametnuti kao jedinu istinu u BiH u koju se niti smije sumnjati, niti ju se smije propitivati.

Posebno nas žalosti što određene strukovne medijske udruge, kao ni istaknuti medijski pojedinci, ne samo da nisu snažno javno osudili spomenutu unitarističko-šovinističku praksu nego su se svrstali u njene pokretače i glavne protagoniste.

Dajući punu potporu tijelima BHRT-a i gospodinu Miloviću, pozivamo i na snažnu reakciju domaćih i međunarodnih profesionalnih udruga, tijela vlasti i međunarodnih organizacija kojom bi se zaustavile zlouporabe medija i pravosudnih institucija i osigurala zaštita međunarodno zajamčenih prava: javnosti na informiranje, medija na neovisno i profesionalno obavljanje svojih funkcija te pojedinca na zaštitu temeljnih ljudskih prava.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.