HNS BiH: Svaki pokušaj blokade ruši funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH

Hrvatski narodni sabor poziva na sve političke opcije unutar BiH koji su dobili povjerenje naroda, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti BiH.

U priopćenju je istaknuto je da se temelji konsenzusa i važnost dogovora, moraju ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH.

Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

Politički predstavnici hrvatskog naroda, djelujući kroz Hrvatski narodni sabor, zauzeli su svoja principijelna stajališta. Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni europskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudija.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce.

Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu ”Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH.

Hrvatski narodni sabor nastavlja s odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka. HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja. Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje, navodi se u priopćenju HNS-a.

Ovo priopćenje HNS-a dolazi nakon što su stranke iz RS odlučile blokirati rad državnih institucija. Tome je prethodila odluka Ustavnoga suda BiH koji je poništio nadležnosti Republike Srpske nad javnim poljoprivrednim zemljištem proglašavajući ga državnim.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Ovo je politika nasih voda. Malo ovamo, malo onamo ali stolicu i funkciju ne damo. E zato imamo Komsica kojeg nam bosnjaci biraju, zato smo od Dejtona do danas prepolovljeni i ostali bez stotine nadleznosti koje su nam Dejtonom pripale. Je li ova gospoda uhljeba misli da ce se bosnjacka politika mjenjati naspram hrv. naroda. Pa oni, bosnjaci muslimani vise vole arape nego hrvate. Njih naseljavaju a hrvate raseljavaju. I cemu onda ovakva kukavicka politika. Da je bilo hrabrosti kao sto nije nakon izbora Komsica trebalo je sve blokirati dok se ne sprovede odluka Ustavnog suda o legitimnom prestavljanju konstitutivnih naroda. Ovako za par ministarskih pozicija, sve prodali ovi domoljubi. I sadaimamo Legalnog Ykomsica koji kao prestavlja hrv. Clana presjednistva i blati hrvate i razvlascuje ih od Njiorka, Brisela do Vatikana.. Ovo je domuzstka politika ovih nasih prestavnika koji prvenstveno gledaju sacuvati pozicije, imunitet i dodvoriti se strancima a i djelu Begovskog Sarajeva. A narod im netade…Ako nemaju neku stvar onda je posteno da se povuku sa tih funkcija i prepuste politicko kormilo mladim i odlucnijim ljudima. Da se ovako kalkulisalo devedesetih gdje bi bili danas. Ali na zalost vecina ovih je i tada kalkulisalo i tek nakonn par godina kao progledali kad su plijen politicki ugledali…

  • Ova blokada je dokaz da su hrvatski predstavnici uvijek mogli blokirati vlast ukoliko su se donosili zakoni na štetu Hrvata. Ali šteta Hrvata je često i interes naših hrvatskih stranaka. Imali ste u rukama poluge da umanjite ugroženost Hrvata u BiH, ali o čemu bi onda pričali u izbornim kampanjama.

  • Zasto se hrvati masovno iseljavaju? Cemu tezite kad vise nemate kome? Izborni zakon i td ? Kome? Cemu ? Jazavci !!! Ako ikad zazivi pravna drzava malo ce biti jedan goli otok za sve vas!!! Sve u buksu od Sarajeva do Mostara !!!

  • najbolje vas opisuje rijec beskicmenjaci..
    sve sto vi radite je beskrajno pisanje neki prijopcenja koja su u najmanju ruku ostra ko caj od kamilce..
    sta ste konkretno napravili? na moju zalost a ne na vasu NISTA! pocinjem vjerovati da je i ovo vas projekt za izvlacit pare!

  • Covic je mudar politicar, strpljene ima, samo polako, pripajamo se Hrvatskoj, n ceste koje se grade su na tom tragu.ciju…miju je vec razradila plan samo se ceka trenutak. Dodik moze otvoreno jer ima ruse iza sebe, zna to Cova, mora se jos govana progutati do konacnog rjesenja. Papa ljigoslovencine, di cete sad, protiv kojeg naroda cete rovariti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.