Hlebinski slikari na izložbi naive u Ljubuškom

Izložba hrvatske naivne umjetnosti bit će otvorena u nedjelju 17. veljače u Franjevačkom samostanu na Humcu u sklopu obilježavanja Dana Općine Ljubuški.

Svečano otvorenje izložbe “Hlebinska škola u Ljubuškom – izložba hrvatskoga naivnoga slikarstva” zakazano je za 19:00 sati.

Izložba će predstaviti 14 radova iz ciklusa “Križnog puta” koji su nastali tijekom ljeta 2018. godine u sklopu Likovne kolonije “Ljubuški”. Radove je stvorilo sedam umjetnika iz Hlebina: Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek, Branko Matina, Mirko Horvat, Mirko Markešić i Ivan Rođak.

Uz te slike, bit će predstavljeno još tridesetak djela drugih slikara naivne umjetnosti koja su nastala tijekom proteklih godina održavanja spomenute Likovne kolonije koju je osnovao akademski kipar Vinko Galić.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak u predgovoru izložbi zapisao je da “cvijećem obogaćeni proljetni prikazi Branka Matine, snažne i fluorescentne boje Mirka Markešića, ‘zaustavljena’ naracija Stjepana Pongraca, zlaćane pozadine Josipa Gregurića, deskripcija biljnih motiva Ivana Rođaka te lirski kolorit i suptilna sentimentalnost Zlatka Kolareka čine jasne i lako čitljive prikaze Kristova posljednjeg putovanja prema činu kojim će otkupiti grijehe svijeta”, dok je izdvojio slikarski način Mirka Horvata, ustanovivši da je njegovo slikarstvo fluidnije i da djeluje “nedovršenije”.

Nastala tijekom 13 godina postojanja Kolonije, ova su djela dokazi vrijednosti koje se postižu strpljivim i trajnim radom, a njihovo baštinjenje i izlaganje u sklopu Dana Općine Ljubuški potvrda je i svjedočanstvo važnosti sada već davno uspostavljenoga umjetničkog prijateljstva dviju općina, zaključio je Čolak u predgovoru naslovljenom “Hlebinska škola u Ljubuškom – raznoliki i različiti izdanci jednog korijena”.

Općina Ljubuški objavila program svečanog obilježavanja Dana općine za 2019. godinu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.