Hitna pomoć i vatrogasci će od petka imati prednost nad vozilima političara u BiH

U Službenom listu BiH objavljene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH kojim se vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima daje prvenstvo prolaza nad automobilima bosanskohercegovačkih političara.

Riječ je o izmjenama i dopunama zakona koje je inicirao zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut koji je ranije izjavio da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih razina vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana te njihove sigurnosti, piše Klix.ba.

Do sada je članom 125. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini bilo propisano da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih razina vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Prema izmjenama i dopunama zakona, koje stupaju na snagu u petak (22. 12) u Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini u članu 125. stav (3) iza riječi: “osim u odnosu na” dodaju se riječi: “vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove”.

Arnaut je kao jedan od argumenata za usvajanje izmjena i dopuna zakona naveo i da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Dakako je dosad bilo??? Velis ovi politicari kad zure na janjetinu nesmi i niko pric! Neka grmi i gori!! Boze sacuvaj!

  • Koji napredak,ne mogu da vjerujem…A tko će biti kriv kada se janjetina pečena ohladi ili kad ovi naši političari zakasne ljubavnici ili kući…Kuku nama onda….Ja bih ipak njima u ovako uređenom društvu dao prednost…Bože sačuvaj sa čim oni nama ispiru mozak..Svugdje na zemaljskoj kugli hitna i vatrogasci imaju prednost samo u nas bilo obrnuto… I vjeruj te biti će i dalje,upale one rotacije i tko manijaci pretiču u krivinama,na punim linijama a nikakve potrebe za to…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.